NATO trebuie să adopte o mentalitate de război, spune Mark Rutte
Mark Rutte a declarat că este momentul ca NATO să adopte o mentalitate de război, inclusiv prin creșterea cheltuielilor pentru apărare.
Acesta le-a transmis membrilor alianței că este necesar să ia în calcul creșterea semnificativă a cheltuielilor pentru apărare, care ar trebui să depășească mult pragul de 2% din PIB.
Într-un discurs susținut la Bruxelles, Mark Rutte a afirmat că „Rusia se pregăteşte pentru o confruntare pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.
„Nu suntem pregătiţi pentru ceea ce ne aşteaptă în patru-cinci ani”, a spus secretarul general al NATO, adăugând: „Este timpul să trecem la o mentalitate de război şi să accelerăm producţia noastră de apărare şi cheltuielile de apărare”, a adăugat el.
Secretarul general al NATO a mai subliniat că alianța trebuie să fie realistă în evaluarea ambițiilor Chinei și a avertizat Beijingul că își întărește semnificativ forțele militare, în timp ce continuă să intimideze Taiwanul.
Rusia ar putea ataca Ucraina cu rachete Oreșnik, au avertizat SUA
În altă ordine de idei, amintim că în creșterii tensiunilor internaționale, Statele Unite au emis un avertisment conform căruia Rusia ar putea folosi racheta balistică Oreșnik împotriva Ucrainei în „zilele următoare”, un atac care ar putea schimba semnificativ dinamica războiului.
O evaluare a serviciilor secrete americane a relevat un scenariu alarmant: Rusia ar putea lansa în curând o nouă rachetă balistică, Oreșnik, împotriva Ucrainei. Această informație survine într-un context de escaladare rapidă a tensiunilor în conflictul din estul Europei, unde forțele ruse au făcut progrese semnificative în ultimele săptămâni.
Oficialii americani descriu racheta Oreșnik ca un sistem experimental de armament cu rază intermediară, capabil să parcurgă distanțe între 500 și 5.500 de kilometri.
Această rachetă se bazează pe modelul RS-26 Rubezh, o rachetă balistică intercontinentală.
Rusia a utilizat pentru prima dată această armă într-un atac asupra orașului Dnipro, din Ucraina, pe 21 noiembrie. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere au capturat explozii imense, care au iluminat întunericul și au lovit solul cu o viteză uluitoare.
Pentagonul a declarat că, deși rachetele Oreșnik sunt mai puțin numeroase și sunt echipate cu focoase mai mici comparativ cu alte tipuri de rachete folosite anterior de Moscova, utilizarea acestora este considerată o tactică de intimidare.