Nu ți-ai fi imaginat vreodată. Ce îneamnă berea pentru economia României

Berea este probabil cea mai consumată și mai iubită băutură alcoolică de către români. Asta poate fi văzut în statistici, care sunt în plină ascensiune. Nu ți-ai fi imaginat vreodată însă că producția și consumul de bere au un rol cheie în economia României.

Potrivit Acociației Berarii României, piața berii a avut o evoluție destul de bună anul trecut, după cum urmează:

„Piaţa berii a înregistrat o creștere de 3%, ajungând la un volum de 16,6 milioane Hl
Consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 85 litri
Segmentul berilor fără alcool, în creștere cu 30%
Ambalajul de sticlă, în creștere cu 3,65 pp în ultimii patru ani
Ambalajul PET, în scădere cu 5,83 pp în ultimii patru ani”, se arată în studiu.

În economia României, aceste cifre influentează simțitor. Se știe despre bere faptul că se consumă de câteva sute de ani în România, ceea ce înseamnă că țara dispune și de un mediu agricol favorbail în acest sens. În jur de 70% din ingredientele berii provin din țara noastră.

“Este o creștere care se datorează în special diversificării portofoliilor de produse, a varietății tipurilor de bere pe care producătorii au pus-o la dispoziția românilor, fapt ce a avut darul de a răspunde foarte bine preferințelor lor în materie de bere, dar și de a îi stimula să experimenteze gusturi noi.”, a declarat Lucian Ghinea, Președinte Asociația Berarii României.

Sectorul producției de berie presupune și forță de muncă. Astfel, la nivelul întregii țări, industria de bere presupune 85.000 locuri de muncă pentru români, contribuind astfel la asigurarea traiului zilnic a familiilor acestora.

„În același timp, producția de bere generează anual contribuții importante la bugetul de stat, atât direct, cât și indirect, precum și un nivel înalt de valoare adăugată în cadrul tuturor activităților conexe”, se arată în comunicatul asociației.

„Preferințele românilor în materie de bere fără alcool sunt în creștere, urmând chiar trendul european de consum. Deși un segment cu o pondere mică pe piață, berea fără alcool a înregistrat anul trecut o creștere record în România. Acest rezultat confirmă integrarea berii în și mai multe situații de consum, românii alegând să nu renunțe la băutura lor favorită, în varianta ei fără alcool însă, nici atunci când șofează sau se află în pauza de masă, în timpul săptămânii de lucru.”, a adăugat Julia Leferman, Director general Asociația Berarii României.

„Contribuții la bugetul de stat: nivelul contribuțiilor anuale ale membrilor Asociației la bugetul statului s-a menținut unul important, doar în 2018 acesta atingând 255 milioane euro. Nivelul contribuției cumulate a membrilor Berarii României în ultimii cincisprezece ani a depășit 3,62 miliarde euro.”, conform Asociației Berarilor.

Exporturile de bere au crescut aproape dublu față de importuri, anul trecut.