Nu trebuie să așteptăm să fie un dezastru
Radu Ţincu a vorbit miercuri, 10 martie, despre noile restricţii anti-COVID şi despre cum se manifestă diferit noul val al pandemiei prin diferite mutații.
Astfel, medicul a subliniat că trecem printr-un context foarte diferit față de cel din anul trecut. Din acest motiv nu trebuie să aşteptăm ca situația să devină dezastruoasă. Trebuie luate măsurile necesare pentru ca sistemul medical din România să poata gestiona în mod eficient situația actuală.
Radu Ţincu spune ce urmează în România
„Discutăm de circumstanțe total diferite față de anul 2020, discutăm de o variantă virală britanică mult mai transmisibilă documentată științific. Discutăm de un număr de paturi în terapie intensivă care este cu mult mai mic acum, când deja 1040-1050 de pacienți de pacienți în terapie intensivă comparativ cu anul trecut în toamnă când aveam 200-300 de pacienți în terapie intensivă”, a explicat Radu Ţincu pentru Antena 3.
Acesta a subliniat și că toate țările din UE au avut cel puțin două, sau chiar trei lockdown-uri severe în această perioadă.
„Pe de altă parte, trebuie să ne uităm la faptul că toate țările europene au avut cel puțin două, sau trei lockdown-uri severe în această perioadă. România a avut lockdown decât în martie-aprilie anul trecut când s-a instituit starea de urgență.
Din această perspectivă, noi nu trebuie să așteptăm să fie un dezastru din punct de vedere medical ca să luăm măsurile pentru că sistemul medical României nu va putea să gestioneze, la fel cum gestioneză Germania sau Marea Britanie numărul mare de cazuri care îl au avut în această perioadă.
Iar dacă ne uităm la Marea Britanie, trebuie să privim cu mare atenție, în luna septembrie nu exista nici un caz de variante virală britanică acolo din septembrie până în decembrie aproape toate îmbolnăvirile au fost cu această variantă virală care au determinat până la 25.000- 30.000 de persoane diagnosticate în fiecare zi și mii de morți în sistemul de sănătate al Marii Britanii”, a completat medicul.
Sursă foto: pixabay