Este complet interzis în România! Legislația actuală prevede ca românii care nu fac acest lucru să fie amendați. Totuși, există și câteva categorii de oameni care sunt exceptați de la această lege. Despre ce este vorba?
Este complet interzis în România! Se dau amenzi usturătoare. Cine este exceptat de la lege
Codul Rutier prevede ca toate persoanele care se află într-un vehicul să poarte centura de siguranță, dar există și câteva categorii de oameni care sunt scutiți de la această obligați. HG nr. 1.391 din 2006 arată care sunt categoriile de români care nu sunt obligați să poarte centura de siguranță din dotarea mașinii.
Așadar, este vorba despre șoferii care execută manevra de mers înapoi sau cei care staționează, femeile însărcinate aflate într-un stadiu avansat al acesteia, șoferii de taxi dar doar atunci când transportă pasageri, persoanele care au un certificat medical care să arate că suferă de o boală care nu le permite purtarea centurii de siguranță și instructorii autori, dar doar pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul.
Bolile care sunt prevăzute în Codul Rutier
Având în vedere că legislația în vigoare prevedere ca anumite persoane cu boli să fie obligate să folosească centura de siguranță, Ministerul Sănătății a semnat un ordin în anul 2007 în care sunt trecute toate bolile care sunt exceptate de la această obligație. Mai mult decât atât, ordinul Ministerului Sănătății conține și formularul certificatului medical de scutire.
Așadar, bolile care sunt exceptate de la purtarea centurii de siguranță sunt: sindroamele hemoragipare, sindroamele tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive), leucemii acute și cronice, mielom multiplu, limfoame maligne, ciroză hepatică şi cancerul hepatic cu ascită voluminoasă, status posttoracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice, trei luni postoperator, by-pass extraanatomic axilo-femural, pace-maker cardiac recent montat, afecţiuni acute ale sânului și obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă.
Este de menționat că persoanele care au nevoie de un certificat medical de scutire pe motiv medical grav vor beneficia de un singur exemplar al documentului și numai la cerere. În plus, acesta este eliberat de orice unitate medicală în evidența căreia se află persoana care îl solicită.
Amenzi pentru cei care nu poartă centura de siguranță
Într-o altă ordine de idei, cei care nu se încadrează în categoriile anterior prezentate sunt obligați să poarte centura de siguranță în timp ce circulă pe drumurile publice. Dacă oamenii nu fac acest lucru, atunci ei vor fi sancționați cu două sau trei puncte amendă.
Concret, persoanele care nu sunt exceptate de la obligativitatea de a purta centura de siguranță vor fi amendate cu sume între 290 și 435 de lei pentru nepurtarea acesteia. De asemenea, se aplică și două puncte penalizare.