Raportul privind dezvoltarea în lume pe anul 2011 al BM se axează pe lecţiile învăţate din sărăcia care face ravagii în ţările afectate de cicluri de violenţă, din Afganistan în Honduras, trecând prin Republica Democratică Congo sau teritoriile palestiniene, relatează AFP.
‘Un locuitor al planetei din patru, adică peste 1,5 miliarde, trăieşte în state fragile şi atinse de conflicte sau în ţări cu un foarte înalt nivel de violenţă criminală’, a constatat Banca Mondială.
Niciuna din ţările cu venituri mici confruntate cu aceste probleme nu a îndeplinit nici unul din obiectivele de dezvoltare ale Mileniului fixate pentru 2015, a subliniat preşedintele BM Robert Zoellick.
Vedem din nou în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord: violenţa secolului al XXI-lea este diferită de conflictele interetnice din secolul XX şi s-a schimbat şi maniera de rezolvare a conflictelor, a continuat el.
Din cazua divizării lor, agenţiile guvernamentale se dovedesc puţin apte să facă faţă problemelor, chiar şi atunci când interesul naţional sau anumite principii îi împing pe liderii politici la acţiune, a deplâns preşedintele Băncii Mondiale.
Instituţia financiară de la Washington vrea să adapteze ajutorul internaţional şi a propus cinci piste: recentrarea ajutorului în funcţie de întărirea încrederii, securitatea cetăţenilor, justiţie şi muncă; reformarea procedurilor organismelor internaţionale într-o manieră care să permită o acţiune mai rapidă; intervenţia la nivel regional; întărirea cooperării între ţări cu venituri scăzute, medii şi ridicate’.
SURSA: Agerpres