Negocieri intense în formațiunile politice, iar funcția de premier este miza. Surse liberale au declarat pentru news.ro că liderul de Cluj Emil Boc a venit cu o propunere nouă în fața partidului pentru a debloca negocierile cu PSD.

Mai exact, potrivit surselor citate, acesta a propus, marţi, în şedinţa Biroului Executiv al PNL, ca partidul să ofere o flexibilizare echipei de negociere, astfel încât propunerea de premier să nu fie neapărat preşedintele partidului, în contextul blocajului din discuţiile cu PSD, pe varianta Florin Cîţu premier.

În același timp, aceleași surse spun că în cadrul şedinţei, s-a discutat despre varianta premierilor din coaliţie, prin rotaţie, la un an şi jumătate. Se pare că liberalii sunt de acord cu această rotaţie, având însă o condiție. Mai exact, partidul care numește premierul să nu aibă Secretarul General al Guvernului, care ar urma să aibă statut de ministru.

Totodată, pentru a debloca discuţiile cu cei de la PSD care nu sunt de acord cu propunerea Florin Cîţu premier, pentru că social-democraţii au dat jos Guvernul Cîţu prin moţiune de cenzură, liderul PNL Cluj Emil Boc a venit cu această propunere.

Propunerea făcută de Emil Boc pentru funcția de premier

Acesta susține că o idee salvatoare ar fi aceea conform căreia  echipa de negociere să primească un mandat de flexibilizare, astfel încât propunerea de premier să nu fie neapărat preşedintele partidului.

Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PNL Lucian Bode anunța la Parlament, înainte de şedinţa partidului, că în interiorul partidului există două decizii luate de forurile de conducere prin care atât Florin Cîţu cât şi Nicolae Ciucă sunt validaţi ca propuneri de premieri din partea partidului.

Aceleași surse liberale au mai precizat că în şedinţă, prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur a anunţat că negocierile privind Guvernul ar trebui să fie finalizate până săptămâna viitoare.

De menționat este faptul că, liderul PSD, Marcel Ciolacu susține că negocierile se apropie deja de final, urmând ca mâine să fie discutat și capitolul social.

El a mai adăugat că zona de IMM-uri, cu granturi şi cu Start-Up, cu componentă digitală, a fost deja finalizată, urmând să fie făcute calcule în acest sens pentru a vedea impactul asupra bugetului de stat.

„O să vină şi componentele pe justiţie şi pe modificarea Constituţiei şi o să vină domnul Vîlceanu cu ultimele impacturi calculate pe anumite programe pe care le-am trecut astăzi în revistă. Am finalizat zona de IMM-uri, cu granturi şi cu Start-Up, cu componentă digitală, iar producătorii care vor investi în zona de producţie şi procesare vor avea garanţii de la stat 100%.

Capitolul social va fi închis cu certitudine mâine, după ce ni se aduc toate impacturile. Am căutat zonele în care statul nu are suficiente venituri, de exemplu cum sunt redevenţele, s-a scos de la Ministerul de Finanţe impactul şi vedem printr-o lege cum putem reglementa lucrurile, în comparaţie cu celelalte state din Europa. În momentul acesta, e un impact foarte mic la bugetul de stat ca venit. Vorbim principii, de obicei nu sunt economist şi cred că cei de la Ministerul de Finanţe şi specialiştii sunt mai îndreptăţiţi să facă aceste calcule. Vrem să vedem ce redevenţe şi care sunt legile în toată Europa şi să le adaptăm şi în România”, a explicat Marcel Ciolacu, marţi la Parlament.