Sebastian Burduja dă asigurări: Românii nu vor tremura de frig la iarnă
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat marți că România este mai pregătită ca niciodată pentru iarna ce urmează. Ministrul a subliniat că schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie va rămâne în vigoare și în această iarnă, și în cea următoare, până în martie 2025.
„Cunoaştem impactul şi importanţa protejării consumatorilor finali, ne străduim să recuperăm şi să plătim rapid restanţele către furnizori, pentru că, în acest moment, aşa cum ştie toată lumea, furnizorii sunt cei care acoperă diferenţa dintre preţul de pe factură pe care îl primesc românii în fiecare lună şi preţul din piaţă sau preţul la care un furnizor cumpără energia electrică şi gazele.
Românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. La 1 noiembrie a început, practic, sezonul rece, conform legislaţiei”, a declarat Burduja.
Sebastian Burduja a menționat că stocul de gaze naturale este de aproape 103%. Asigură un „supra-plin” care va permite țării să treacă peste sezonul rece doar cu gaz românesc. Acest surplus se adaugă la producția internă continuă de gaze în timpul iernii.
Necesarul va fi asigura doar din gaz românesc
De asemenea, în cazul unor cereri speciale din partea Republicii Moldova sau a altor state din regiune, România are opțiuni de securitate energetică. Aceasta include Azerbaidjan, care permite accesul la un miliard de metri cubi de gaz. Avem și opțiunea de import de gaz natural lichefiat prin două rute: Grecia-Bulgaria-România sau Turcia-Bulgaria-România.
„Într-o iarnă normală vom trece peste acest sezon doar cu gaz românesc din ceea ce avem înmagazinat şi ceea ce se produce. Ce înseamnă iarnă normală? Ne spun meteorologii, că înseamnă unul, maxim două episoade de ger, viscol într-o lună, un episod putând dura între 3-4 până la 7 zile.
Deci, în condiţii normale vom depăşi acest sezon rece doar cu gazul pe care îl avem deja şi pe care urmează să-l producem în lunile următoare, dacă va fi o iarnă deosebit de grea”, a afirmat Burduja.
Stocurile de cărbune sunt și ele la nivel optim
În plus, stocurile de cărbune, esențiale pentru alimentarea termoficării din anumite regiuni, sunt conform planului.
Burduja a punctat că „este un nivel optim, iar, nu în ultimul rând, stocurile de cărbune sunt conform calendarului asumat la nivelul Complexului Energetic Oltenia, inclusiv pentru alimentarea termoficării din Craiova, un sistem care depinde în continuare de cărbune”.
Ministrul Sebastian Burduja a mai precizat că se fac investiții și pentru dezvoltarea unei centrale în cogenerare. Aceasta ar urma să fie finalizată între 2026 și 2027.