România face un pas important în dezvoltarea acvaculturii, inaugurând primele ferme piscicole marine la Marea Neagră. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat atribuirea primelor perimetre pentru această activitate economică. Inițiativa marchează începutul producției locale de midii, stridii și pești, reducând astfel dependența de importuri.

Primii pași în dezvoltarea de ferme piscicole marine

Ministrul Mediului a precizat că acest demers reprezintă un moment istoric pentru România, aducând în prim-plan oportunitățile oferite de Marea Neagră.

„Pentru prima oară, urmează să avem ferme piscicole aici, la Marea Neagră. În largul mării există deja un număr de perimetre atribuite prin procedura de licitație publică, iar colegii de la Administrația Națională Apele Române urmează să mai atribuie și alte loturi”, a declarat Mircea Fechet.

Aceste inițiative vor aduce pe piață produse precum midii, stridii și specii de pești, inclusiv lavrac (biban de mare) și păstrăv somonat, care în prezent sunt importate din alte țări, precum Grecia sau Bulgaria.

Cercetare și adaptare pentru speciile piscicole

Fechet a menționat că cercetătorii monitorizează deja capacitatea de adaptare a speciilor de pești la apa Mării Negre.

„Am văzut cum colegii de la institut monitorizează capacitatea de adaptare a păstrăvului somonat în apa Mării Negre și a lavracului, bibanul de mare, un pește foarte îndrăgit de consumatori.

Asta înseamnă că vom avea în România, începând cu anul acesta, midii produse aici, la noi, stridii produse aici, la noi, și câteva specii de pești pe care astăzi le importăm fie din Grecia, fie din Bulgaria”, a explicat ministrul.

mircea fechet
SURSA FOTO: Facebook, PRIAevents

Cu întârziere, dar bine că se întâmplă

Oficialul a subliniat că, deși în alte țări precum Bulgaria astfel de investiții sunt deja funcționale, România a rămas în urmă în dezvoltarea fermelor piscicole marine.

„Ne-am uitat sau știm cu toții că acest lucru se întâmplă deja în Bulgaria, la o distanță mică de locul în care ne aflăm, și unul dintre primele lucruri pe care le-am anunțat atunci când am venit aici la Constanța în perioada mandatului trecut, e adevărat, a fost acesta.

Mi-am luat angajamentul ca suprafețe însemnate să fie puse la dispoziția concesionarilor, aceștia să aibă la dispoziție un interval de timp suficient, pe care noi l-am apreciat atunci la 20 de ani, pentru a-și amortiza toate acele investiții”, a declarat Mircea Fechet.

Obstacole și soluții în dezvoltarea proiectelor

În ceea ce privește provocările întâmpinate de investitori, ministrul a recunoscut dificultățile legate de obținerea autorizațiilor și lipsa infrastructurii adecvate pe plajă.

„Sunt convins că vom asigura și infrastructura necesară, care ar putea să difere în funcție de tipul de tehnologie, de tipul de fermă piscicolă, însă eu cred că aceste lucruri trebuie făcute pe parcurs”, a afirmat Fechet.

Oficialul a dat asigurări că infrastructura va fi adaptată pentru a facilita activitățile fermierilor fără a afecta turiștii.

„Eu sunt convins că niciun crescător de midii, de stridii, de dorada, de lavrac sau orice altă specie adaptată la Marea Neagră, îmi manifest speranța că nu se va plimba nimeni cu cutiile cu pește printre șezlonguri”, a concluzionat ministrul Mediului.