Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat joi că nici el şi nici cancelarul german Angela Merkel nu vor abandona vreodată euro, transmite France Presse.
‘Vă pot da asigurări că nici doamna Merkel şi nici eu (…) nu vom lăsa niciodată euro să cadă’, a declarat Sarkozy în faţa participanţilor la cea de-a 41-a sesiune anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveţia).
Preşedintele francez a ironizat titlurile mari din presă care anunţau până recent dispariţia euro. ‘Articolele au trecut, euro a rămas’, a afirmat el, după ce a repetat în faţa publicului de la Davos priorităţile preşedinţiei franceze a G20.
‘Problema euro nu este o simplă problemă monetară sau doar o problemă economică, este o problemă identitară (…) Mesajul privind euro este unul extrem de simplu, este atât de important ca noi să ne unim pentru a o apăra’, a declarat preşedintele francez.
Un sondaj realizat de Bloomberg arată că 72% dintre investitori sunt de părere că cel puțin un stat din zona euro va părăsi uniunea monetară, iar 11% dintre ei consideră că acest lucru va avea loc în următoarele 11 luni.
Dintre cei peste 1.000 de investitori, traderi și analiști, peste 45% sunt de părere că finalul zonei euro va avea loc peste cel puțin 5 ani, în timp ce 48% sunt de părere că moneda unică nu va dispărea.
În timp ce președintele Băncii Centrale Europene spune că părăsirea zonei euro de către un stat membru, fie el Grecia sau Portugalia, este un lucru absurd, unii analiști economic, precum Simon Johnson, profesor la Massachusetts Institute of Technology și participant la Forumul Economic de la Davos, nu sunt chiar atât de siguri. Astfel, Johnson afirmă pentru Bloomberg că Grecia sau Portugalia vor fi nevoite, la un moment dat, să părăsească barca zonei euro.
"Nimeni nu menționează faptul că datoriile se plătesc cu ajutorul altor datorii", spune Kevin Baldauf, manager la Wafra Investment Advisory Group Inc. din New York, care adaugă faptul că nu poți scăpa de datorii, producând datorii și mai mari. Acesta este de părere că singura cale pe care Grecia o va urma este cea a falimentului.
Părerea este împărtățită de aproape trei sferturi din participanții la sondaj, în timp ce falimentul Irlandei este estimat de peste 50% dintre ei.
47% din respondenți consideră că Portugalia va intra și ea în faliment, în timp ce 48% spun că nu.
Prin comparație, falimentul Statelor Unite ale Americii sau al Marii Britanii este negat de 90% dintre cei care au răspuns chestionarului Bloomberg.