Criza sanitară prin care trecem la nivel global a fost caracterizată drept o pandemie în anul 2020 de către Organizația Mondială a Sănătății. Această etichetă pusă pe gravitatea riscurilor asociate cu virusul COVID-19 a oferit legitimitate statelor de peste tot de pe glob în a impune restricții și de a elimina drepturi și libertăți. Diverși specialiști au transmis faptul că lumea ar trebui să renunțe la categorisirea drept „pandemie” a evoluției virusului COVID-19.

„Oamenii pun în opoziţie pandemia şi endemia, însă malaria endemică ucide sute de mii de oameni, HIV este endemic, violenţa endemică există în oraşele noastre. Endemic, în sine, nu înseamnă ceva bun, endemic înseamnă pur şi simplu că virusul este acolo pentru totdeauna”, a declarat medicul Michael Ryan la un seminar organizat de Forumul Economic Mondial.

Ce presupune renunțarea la termenul „pandemie”

Renunțarea la „pandemie” în favoarea unei alte clasificări epidemiologice a virusului COVID-19 ar produce schimbări importante la nivel de comunicare și decizie politică. Guvernele de peste tot de pe glob ori vor renunța la restricții după ce renunță la „pandemie”, ori vor schimba modul în care comunică adoptarea lor. Apariția tulpinii Omicron, care se răspândește mult mai rapid ca Delta, a motivat oamenii de știință de pe glob în a considera că virusul COVID-19 începe să „moară”. Faptul că nu este la fel de periculos ca Delta reprezintă un alt motiv pentru care se dorește la renunțarea folosirii termenului de „pandemie”.

„Nu vom scăpa de virus în acest an. Poate că nu vom eradica niciodată acest virus. Virusurile care provoacă pandemii au tendinţa de a face parte din ecosistem”

Specialistul OMS a declarat că se poate pune capăt „urgenței de sănătate publică la nivel internațional”, cel mai ridicat nivel de alertă al OMS. Acesta este de părere că lumea trebuie să ajungă totuși la un grad cât mai ridicat de vaccinare și la o rată a incidenței cât mai mică pentru a putea fi protejată în fața virusului. Acesta recomandă vaccinarea în continuare, ba chiar cu doza 3 sau 4 booster, deoarece nu vom scăpa de COVID-19 în 2022.

„Nu vom mai numi (aceste injecţii) doze ‘booster’. Considerăm doar că trei sau patru doze sunt necesare pentru a face să se nască această imunitate durabilă şi robustă care vă protejează de spitalizare şi de deces pentru o lungă perioadă”, a precizat Micheal Ryan.