Tanczos Barna nu crede că România se va confrunta cu o recesiune

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a dat asigurări că, în acest moment, România nu are nevoie să crească taxele. Totuși, o reformă fiscală va fi discutată în a doua parte a anului 2025 pentru că țara și-a asumat această obligație.

La nivel global, situația economică este foarte instabilă, iar măsurile economice se schimbă foarte repede — unele sunt anunțate, puse în aplicare, apoi retrase sau suspendate, a reamintit oficialul român. El a spus că această schimbare rapidă e ceva cu care toată lumea nu este obișnuită și că totul evoluează repede. De exemplu, dacă piața americană se închide, unii specialiști spun că prețurile bunurilor venite din China ar putea să scadă.

Politicianul spune că nu se poate prezice o recesiune, tocmai pentru că lucrurile se schimbă foarte repede și imprevizibil. Potrivit lui, această instabilitate nu ajută România, dar autoritățile trebuie să se concentreze pe ce pot controla pe termen scurt. Pe scurt, deși reforma fiscală e prevăzută în PNRR și va fi discutată mai târziu în an, în prezent nu se ia în calcul o creștere a taxelor.

„Nu putem prognoza în niciun caz o recesiune pentru că am văzut şi ieri cât de fluid este totul, cât de mişcătoare sunt aceste măsuri, aceste tendinţe. Pentru că Statele Unite ale Americi au făcut un pas înapoi, lucrurile sunt într-o evoluţie foarte rapidă şi ce este, cred, neobişnuit acum, pentru întreaga lume, este viteza cu care se schimbă, se modifică anumite lucruri anunţate, puse în practică, revocate, suspendate. Centrul de greutate s-a mutat acum pe China, deci lucrurile sunt în plină evoluţie.

Trebuie să fim foarte atenti pe termen scurt ce putem noi, cu forţele noastre, să tinem sub control. Nu suntem aproape de majorări de taxe, reforma fiscală se va discuta în a doua parte a anului, aşa cum am spus de mai multe ori, România s-a angajat să facă o reformă fiscală. De ani de zile lucrurile sunt cunoscute şi sunt asumate în PNRR, dar în momentul de faţă nu este nevoie de majorări de taxe”, a anunțat oficialul român, joi, în cadrul unei intervenții TV la Digi24.

Pe termen scurt, nu vor avea loc scumpiri imediate

Conform spuselor sale, pe termen scurt, nu ne așteptăm la scumpiri imediate. Pe termen mediu și lung, nu e clar cum se va încheia conflictul economic dintre China și SUA, a recunoscut el. Totuși, unii specialiști economici cred că dacă SUA își închide piața pentru produsele chinezești, China s-ar putea orienta spre Europa, ceea ce ar putea duce la scăderea prețurilor la produsele venite din China.

Ministrul Finanțelor a dat asigurări că majorările de salarii și pensii făcute în 2024 vor avea efecte și în 2025. Chiar dacă se dorește reducerea cheltuielilor, rezultatele nu pot apărea imediat, de la o lună la alta. Conform lui, este important ca statul să țină sub control cheltuielile și mai ales angajările la stat.

„Pe termen mediu şi lung, nu ştim cum se va termina această dispută între China şi America, dar anumiţi specialişti prognozează inclusiv o reducere a preţurilor la bunurile aduse din China, dacă piaţa americană se închide acolo, iar China trebuie să se reorienteze, de exemplu, spre pieţele din Europa.

Poţi să ai pretenţia să reduci cheltuielile, dar în niciun caz nu poţ avea, de pe o lună pe cealaltă, acel impact visat de unii. Trebuie, într-adevăr, să ţinem sub control aceste cheltuieli şi în primul rând să ţinem sub control angajările la stat. Acest lucru se întâmplă, pentru că avem deja în luna februarie primul semnal faţă de ianuarie, începe să stagneze şi să scadă numărul de angajaţi în sectorul public, dar tendinţa trebuie continuată.

În acelaşi timp trebuie avut in vedere că au fost lansate concursuri de ocupare de funcţii în decembrie, in noîembrie anul trecut, care s-au terminat anul acesta. Concret, numărul de angajaţi a scăzut prin plecări naturale şi neangajări noi. Aceasta este tendinţa care trebuie păstrată la toate instituţiile statului, aşa încât până la sfârşitul anului să ne putem încadra în acea reducere de 5% pe cheltuieli de personal şi pe cheltuieli de funcţionare”, a explicat ministrul Finanțelor.

Bugetul anului 2025 a fost făcut astfel încât cheltuielile să fie controlate în fiecare lună

Tanczos Barna a reamintit tuturor că bugetul pentru anul 2025 a fost făcut astfel încât cheltuielile să fie controlate în fiecare lună și trimestru, iar instituțiile statului trebuie să respecte aceste limite.

S-au încasat mai mulți bani din taxe și contribuții sociale datorită creșterilor salariale și economice de anul trecut, dar și pentru că a crescut salariul minim. Chiar dacă asta e un semn bun, România are în continuare nevoie să atragă bani europeni ca să se încadreze în limita de deficit bugetar, spune el.

„Avem o creştere pe încasările pe impozite şi pe contributii sociale, care vine, desigur, şi în urma majorărilor salariale de anul trecut, creşterilor economice de anul trecut şi creşterii salariului minim de anul trecut. Este un semnal pozitiv din acest punct de vedere, dar pentru a ne încadra în deficit avem în continuare nevoie de absorbtia fondurilor europene.

Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis un mesaj extrem de ferm și clar către ministerele de resort și către autoritățile publice locale în ceea ce privește controlul cheltuielilor și în ceea ce privește cumpărarea, în lansarea unor programe noi, unor idei noi, unor cheltuieli suplimentare”, a precizat ministrul Finanţelor.

Ilie Bolojan
Ilie Bolojan (SURSA FOTO: Senatul României)

„Am plecat de la sfârșit de an 2024, unde am avut în cursul anului două majorări sau cel puțin două majorări de salarii și două majorări de pensii. Poți să ai pretenția să reduci cheltuielile, dar în niciun caz nu poți să ai de pe o lună pe cealaltă acel impact vizat de unii.

Trebuie într-adevăr să ținem sub control aceste cheltuieli și în primul rând să ținem sub control angajările la stat. Acest lucru se întâmplă (…). Începe să scadă numărul de angajați în sectorul public, dar tendința trebuie continuată”, a completat oficialul român.