Rămâne cum s-a stabilit. Întrebat dacă greva din educație va aduce noi negocieri în ceea ce provește rotativa guvernamentală, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că doar liderii Coaliției pot răspunde la această problemă.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, întrebat dacă vor mai fi negocieri pentru rotativa guvernamentală până când se va rezolva situaţia grevei din educaţie, că la întrebarea aceasta liderii sunt în măsură să răspundă, însă el poate să spună din culise că nu.
”Decizia liderilor coaliţiei a fost una înţeleaptă şi eu o susţin 100%. Din punctul nostru de vedere, pentru noi, în afara oricăror funcţii politice pe care puteam să le negociem zilele trecute şi puteam şi ieri să ne întâlnim să discutăm despre viitoarele funcţii publice, am preferat să ne întâlnim cu sindicatele din Educaţie din respect pentru cei 300.000 de lucrători şi din grijă pentru cei peste trei milioane de copii, pentru că acei copii nevinovaţi nu trebuie să sufere”, a spus ministrul la Palatul Victoria.
Au fost admise soluții
Despre negocierile cu sindicatele, Budăi a arătat că au fost admise ieri anumite soluţii pe care liderii coaliţiei le-au propus.
”Suntem în continuare în dialog şi facem apel la dialog, astfel încât ceea ce se poate rezolva acum să se rezolve. Marcel Ciolacu a spus foarte clar şi s-a convenit în coaliţie că tot ce înseamnă educaţie va fi prioritar în următorul program de guvernare al coaliţiei, dar şi prioritar când se întocmeşte legea educaţiei”, a completat ministrul.
Întrebat dacă se vor mai purta negocieri pentru rotativa guvernamentală până când se va rezolva situaţia aceasta din educaţie, Budăi a răspuns: ”La întrebarea aceasta liderii sunt în măsură, sunt îndreptăţiţi să răspundă, însă eu pot să spun din culise că nu”.
Crește vârsta de pensionare
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat principiile agreate cu reprezentanții Comisiei Europene la Bruxelles. Printre acestea se numără creşterea treptată a vârstei de pensionare pentru toţi românii până la vârsta de 65 de ani, eliminarea unor pensii speciale, și calculul pensiei raportat la întreaga perioadă de muncă, nu doar la ultimii ani de activitate, atunci când salariile sunt mai mari.
„Astăzi am prezentat celor doi lideri, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi premierului României, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, concluziile în urma discuţiilor avute în cadrul Comisiei Europene, pe diferite niveluri de decizie, de la tehnic, până la la directori și comisari, pe ceea ce se întâmplă în special cu pensiile din sistemul public și cu indemnizațiile și pensiile stabilite și plătite în baza unor legi speciale.
Raportul Băncii Mondiale, după amendamentele depuse la Senatul României și aprobate și trecute de Senatul României, au avut parte de un studiu de impact realizat de Banca Mondială, care a fost trimis anterior vizitei mele la Bruxelles către Comisia Europeană şi s-a discutat pe baza acelui impact.
Sunt multe lucruri rezolvate deja, după cum știți, reajustarea procentului aferent bazei de calcul, plafonarea veniturilor astea să nu depășească nici o pensie salariul, eliminarea perioadelor asimilate și supraimpozitarea sunt lucruri care au fost apreciate și s-au mai stabilit, pentru a îndeplinit jalonul și a nu pune în pericol implementarea PNRR, câteva criterii care să apară în următoarele amendamente astfel încât, după ce trece legea și de Camera Deputaților, jalonul să fie îndeplinit. Aceste lucruri pe care vi le voi comunica acum sunt agreate deja cu Comisia Europeană și dacă aceste lucruri se întâmplă jalonul este considerată îndeplinit, așa cum este trecut el în descrierea din cadrul PNRR” a spus Budăi.