Grecia vrea să elimine taxele și comisioanele bancare pentru unele tranzacții obișnuite
Grecia vrea să elimine taxele și comisioanele bancare pentru unele tranzacții obișnuite pentru a ajuta familiile să facă față scumpirilor, a anunțat premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Premierul Greciei a spus, în fața Parlamentului de la Atena, că va introduce o lege care să limiteze comisioanele la 0,5 euro pentru transferurile de bani de până la 5.000 de euro.
Totodată, Grecia vrea să elimine taxele pentru tranzacțiile cu statul și companiile de utilități (precum furnizorii de energie sau apă). Potrivit spuselor sale, aceste măsuri fiscale sunt bine gândite și nu vor afecta stabilitatea financiară a țării. În plus, băncile vor contribui cu 100 de milioane de euro pentru renovarea și construirea de școli.
„Astăzi anunțăm un pachet de intervenții în bănci, centrat pe cetățean. Măsuri complet realiste, în conformitate cu normele europene și percepția economică națională. Și, în același timp, măsuri care redirecționează instituțiile de credit către misiunea lor principală și sunt compatibile cu stabilitatea financiară.
Întrebat, ”De ce intervine guvernul acum și nu mai devreme?”, răspund: au existat măsuri în trecut, reducând achizițiile în multe dintre tranzacții. Cu toate acestea, inițiativele luate de bănci nu mi se par satisfăcătoare, așa că continuăm cu aceste intervenții.”
Bugetul vine să înlăture nedreptățile eterne împotriva a două grupuri sociale. Primul regulament eliberează pensionarii mici și mai exact, de anul nou toți potențialii beneficiari ai ECAS își vor primi medicamentele fără cost.
A doua inițiativă este legată de viața de zi cu zi a celor 150.000 de deputați ai noștri: femeile și bărbații din Poliția greacă, Brigada de Pompieri, Paza de Coastă și Forțele Armate. Guvernul va recunoaște practic natura periculoasă a serviciilor pe care le oferă”, a scris el, luni, pe Facebook.
Băncile din Grecia câștigă circa 200 de milioane de euro pe an din taxe și comisioane
În prezent, băncile din Grecia câștigă aproximativ 200 de milioane de euro pe an din taxele și comisioanele pentru tranzacțiile obișnuite. Dacă taxele vor fi eliminate, băncile ar putea pierde o parte importantă din aceste venituri, spun analiștii financiari.
Cele mai mari patru bănci din Grecia au reușit să scadă proporția creditelor neplătite (cele care nu mai pot fi recuperate) la mai puțin de 6%, față de 45% cât era în anul 2017. În anul 2023, acestea au obținut un profit total de 3,8 miliarde de euro și plănuiesc să împartă dividende către acționari din câștigurile din anul 2024, lucru pe care nu l-au mai făcut în ultimii 16 ani.
Partidul său plănuiește ca, din anul 2026, să mărească de două ori impozitul pe proprietățile imobiliare nefolosite deținute de bănci (aproximativ 25.000 de proprietăți). Scopul său este să fie mai multe locuințe disponibile și să scadă chiriile.