Numeroase studii au analizat proprietățile anti-inflamatorii și antioxidante ale acestui superaliment, care pot contribui la susținerea funcției cognitive.
Consumate în mod regulat, ca parte a unei diete sănătoase, nucile încetinesc îmbătrânirea creierului și pot reduce riscul apariției bolii Alzheimer, potrivit Clinicii Mayo.
Ce a constatat un studiu recent
Conțin vitamine, minerale și substanțe fitochimice considerate o sursă importantă de sănătate, inclusiv fibre, vitamina E, magneziu, tiamină și zinc. Toate acestea sunt benefice corpului, dar și creierului, conform Bolnews. După cum arată cel mai recent studiu publicat în jurnalul e-ClinicalMedicine, băieții și fetele care consumă o mână de nuci, de trei ori pe săptămână sau mai des, își pot îmbunătăți semnificativ atenția și alte abilități cognitive.
Nucile pot ajuta oamenii să gândească mai clar
Nucile sunt bogate în compuși polifenolici și acid alfa-linolenic, un acid gras omega-3 pe bază de plante, despre care se știe că sunt importanți pentru creier.
Acești doi factori, stresul oxidativ și inflamația, sunt cei care congtribuie la declinul cognitiv. Stresul oxidativ și neuroinflamația sunt componente ale îmbătrânirii, precum și ale unor deficiențe cognitive ușoare, ale bolii Alzheimer și altor tulburări ale creierului. Nucile pot ajuta oamenii să gândească mai clar și să își reducă riscul de a dezvolta tulburări cognitive și boala Alzheimer.
Concentrații mari de acizi grași mono și polinesaturați
”Nucile au un profil optim de acizi grași, incluzând, în general, concentrații mari de acizi grași mono și polinesaturați. În special au acizi grași omega-3, excelenți pentru creier”, explică expertul în nutriție Wendy Bazilian. Există însă unele lucruri de care ar trebui să ținem cont atunci când mâncăm nuci.
Nucile sunt benefice creierului când sunt consumate în mod regulat. Adepții dietei mediteraneene au avut cele mai puține riscuri de a suferi de Alzheimer și demență când au consumat nuci, semințe și leguminoase de cinci ori sau mai mult pe săptămână. De aceea, experții recomandă să adăugați nuci în iaurt sau în fulgii de ovăz la fiecare mic dejun. Nucile au mulți nutrienți dar și multe calorii. O porție de 100 de grame de nuci conține 246 de calorii, în timp ce aceeași cantitate de caju are 236 de calorii.
1. Limitează inflamația
Inflamația este cauza a numeroase boli, precum cancer, maladia Alzheimer, diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Nucile conțin polifenoli, care pot ajuta la reducerea inflamației.
2. Sănătatea intestinală
Studiile au arătat că un intestin sănătos asigură o sănătate generală bună. Nucile ajută la menținerea creierului activ prin creșterea numărului de bacterii benefice care hrănesc și susțin sănătatea intestinală.
3. Controlează pofta de mâncare
Consumul regulat de nuci este asociat cu o creștere a activării unei regiuni a creierului care ne ajută să ne abținem de la unele alimente. Acesta este, de altfel, modul în care nucile ajută la controlul poftei de mâncare.
4. Ajută la scăderea tensiunii arteriale
Tensiunea arterială ridicată poate fi un factor de risc major pentru accident vascular cerebral. Se știe că nucile scad tensiunea, în special tensiunea arterială diastolică.
5. Protejează împotriva Alzheimer
Nutrienții din nuci ajută la reducerea daunelor oxidative la nivelul creierului. Consumul regulat de nuci a arătat o îmbunătățire semnificativă a memoriei și abilităților de învățare, o viteză mai rapidă de procesare și mai multă flexibilitate mentală.