Cercetătorii de la Texas Tech University și Juniata College au realizat un studiu pentru a vedea impactul pe care îl au nucile asupra microbiomului intestinal. Cercetările lor au arătat că persoanele cu o dietă bogată în nuci au avut niveluri mai mari de aminoacid L-homoarginina în intestine.
Deoarece persoanele cu niveluri mai scăzute de homoarginină prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare, această descoperire a arătat că este posibilă îmbunătățirea sănătății inimii, prin modificarea dietei care afectează intestinul, scrie MedicalNewsToday.
Cercetătorii de la Texas Tech University din Lubbock și Juniata College din Huntingdon au dorit să afle mai multe despre modul în care nucile pot aduce beneficii inimii și dacă totul începe, de fapt, din intestin. Ei și-au condus studiul analizând expresia genetică a microbilor la participanții care au avut, sau nu, o dietă cu nuci. Rezultatele studiului au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane de Biochimie și Biologie Moleculară.
Diete cu conținut scăzut de grăsimi, carne slabă și sărace în zahăr
Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), bolile de inimă sunt principala cauză de deces în toată lumea.
Mulți factori influențează sănătatea inimii, iar unul foarte important este alimentația.
Persoanele care urmează diete bogate în grăsimi și colesterol au mai multe șanse de a suferi afecțiuni care pot duce, în cele din urmă, la boli de inimă. Pentru a ajuta la reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă, oamenii pot alege diete cu conținut scăzut de grăsimi, carne slabă și sărace în zahăr și sare.
Evitarea alimentelor procesate sau a alimentelor bogate în grăsimi trans poate fi de mare ajutor. NIH recomandă oamenilor să consume: legume, fructe, cereale integrale, pește și carne slabă,
nuci.
Rolul microbiomului intestinal
Un microbiom intestinal sănătos este esențial pentru o sănătate generală. Microbiota intestinală este un grup de microorganisme care colonizează tractul gastrointestinal. Unele estimări sugerează că există 1.013 bacterii în tractul gastrointestinal uman, aproximativ la fel de multe ca și celulele umane din organism.
Uneori, bolile sau stilul de viață pot provoca modificări ale microbiomului intestinal și pot face ca bacteriile rele să depășească bacteriile bune. Microbiomul intestinal joacă un rol important în sănătatea umană și influențează dezvoltarea și apariția bolilor cronice, de la boli metabolice, la tulburări gastrointestinale și cancer colorectal.
Nucile, conținut mai mare de acid alfa-linolenic (ALA), cu impact asupra sănătății neurologice și cardiovasculare
Cercetătorii care au efectuat studiul actual au fost interesați de modul în care nucile influențează sănătatea intestinului și îmbunătățesc sănătatea inimii. Nucile au un conținut mai mare de acid alfa-linolenic (ALA), iar ALA poate avea un impact asupra sănătății neurologice și cardiovasculare. Cercetătorii au analizat datele de la 42 de participanți, toți cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
Toți participanții au urmat inițial o dietă tradițională occidentală, timp de două săptămâni. Potrivit cercetătorilor, defalcarea nutrițională a inclus un aport de 50% carbohidrați, 16% proteine și 34% grăsimi. Oamenii de știință au prelevat mostre de scaun pentru a analiza microbiomul intestinal al participanților, apoi i-au plasat într-unul din trei grupuri.
Primul grup, care a fost numit „grupul de dietă cu nuci”, a fost format din participanți care au mâncat zilnic 57-99 de grame – aproximativ o cană de nuci. Al doilea grup a consumat aceleași cantități de acid gras omega-3 acid alfa-linolenic prezent în nuci, fără a le mânca. Aceasta a fost „dieta de control cu nuci asortate”.
Al treilea grup a fost desemnat să suplimenteze ALA cu acid oleic și a fost denumit grupul „acidul oleic înlocuiește ALA în dieta fără nuci”. La sfârșitul celor 6 săptămâni, cercetătorii au colectat mostre de scaun de la participanți și au analizat probele cu metatranscriptomică „pentru a investiga compoziția și funcționalitatea microbiotei intestinale”.
Nucile, sănătatea inimii și intestinul
După colectarea probelor de scaun, cercetătorii au efectuat o analiză genetică a microbiotei intestinale din fiecare grup. Ei au putut determina dacă au existat niveluri mai mari sau mai mici ale anumitor bacterii. Așa au descoperit niveluri mai mari de bacterii Gordonibacter în ”grupul de dietă cu nuci”. Această bacterie este responsabilă pentru metabolizarea compușilor din plante.
Cercetătorii au observat, de asemenea, niveluri mai ridicate de expresie a genelor în căile implicate cu aminoacidul L-homoarginina în ”grupul de dietă cu nuci”. Acest lucru este semnificativ deoarece persoanele cu niveluri scăzute de homoarginină prezintă un risc mai mare de boli de inimă. În plus, ei au descoperit că participanții au observat îmbunătățiri ale valorilor indicelui de disbioză – raportul dintre bacteriile rele și bacteriile bune – după ce au ținut această dietă. Rezultatele sugerează posibilitatea de a diminua riscul apariției bolilor cardiovasculare prin efectuarea unor modificări dietetice care au impact asupra intestinului.