Soldații ucraineni din oțelăria Azovstal din Mariupol s-au predat soldaților ruși. Este sigiliul simbolic asupra controlului Rusiei, după săptămâni de asalt nemilos împotriva orașului-port strategic, dar și o victorie care are un preț foarte mare. Forțele ucrainene și-au încheiat „misiunea de luptă” în orașul asediat Mariupol, potrivit unui comunicat al armatei țării.
Comandanții unităților staționate în uriașa oțelărie Azovstal din oraș au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”, se mai arată în declarația Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Zeci de luptători rămân încă în oțelărie și soarta lor este incertă, deși rapoartele sugerează că și aceștia vor fi evacuați din Mariupol, informează Vox.
Mariupol este acum un oraș în ruină după un asediu rusesc despre care Kievul susține că a ucis zeci de mii de oameni, scrie sursa citată. Vox explică de ce este atât de important pentru Putin orașul-port de la Marea Azov.
Un oraș pustiit
Mariupol era un oraș cu peste 400.000 de locuitori înainte de invazia Rusiei. Numărul locuitorilor a fost esențială pentru propaganda președintelui Vladimir Putin care pretinde că încearcă să „elibereze” vorbitorii de limba rusă de sub controlul ucrainean. Orașul a fost sub asediul rușilor în toată această perioadă a războiului. Pentru a-l captura, Rusia a trebuit să-l distrugă efectiv și să-l lase pustiit. Datele Kievului spun că mii de civili ar fi fost uciși, iar mulți au luat calea refugiului.
Rezistența din oțelărie i-a refuzat lui Putin victoria simbolică
Dar rezistența luptătorilor ucraineni din Mariupol a ajutat la blocarea forțelor și resurselor rusești, împiedicându-i să-și atingă obiectivele de război în altă parte. „Au câștigat timp foarte prețios, din punct de vedere tactic, pentru ca forțele ucrainene să contraatace în alte zone, să se regrupeze și să primească armament din Occident”, a declarat Natia Seskuria, expert în Rusia la Royal United Services.Institut.
Rezistența ucrainenilor din oțelărie și cea a civililor, evacuați la începutul lunii din fabrică, i-au refuzat lui Putin acea victorie simbolică pe care o dorea, mai ales înaintea paradei de Ziua Victoriei a Rusiei.
După 2014, Ucraina a considerat orașul Mariupol cheia oricărui tip de apărare de care ar putea avea nevoie împotriva unei invazii ruse. „Armata ucraineană s-a pregătit exact pentru asta în ultimii opt ani”, a explicat Mason Clark, analist la Institutul pentru Studiul Războiului. De aceea, refuzul orașului Mariupol de a ceda în fața atacului Rusiei l-a transformat în ținta unei campanii militare necruțătoare și nediscriminatorii.
Cu Mariupol, rușii controlează 80% din coasta Mării Negre
Rusia avea planuri mult mai ambițioase la începutul războiului. Iar ținta sa principală nu era Mariupol, ci Kievul. Rusia și-a axat abia recent campania asupra estului și sudului Ucrainei, unde Mariupol contează mai mult. Dar a fost nevoie și acum ca rușii să arunce în luptă forțe numeroase și resurse pentru a pune capăt rezistenței, timp de săptămâni, din oțelăria Azovstal.
Rusia anunțase că urmărește să preia „controlul deplin” asupra Donbasului și a sudului Ucrainei, iar Mariupol o va ajuta să creeze un coridor din estul Ucrainei până în peninsula Crimeea.
Capturarea orașului-port le permite rușilor să-și alăture trupele staționate în prezent în sudul Ucrainei. Cucerirea acestui oraș, cunoscut cândva drept „poarta maritimă a Donbasului”, înseamnă, de asemenea, că rușii controlează 80% din coasta Mării Negre, un lucru vital pentru comerțul ucrainean și internațional. Experții militari consideră că Mariupol este ultima zonă de care rușii au nevoie pentru a asigura un coridor terestru din Rusia până în Crimeea.
Nu va schimba radical soarta războiului
În opinia experților, este puțin probabil ca evacuarea trupelor ucrainene din Mariupol să schimbe radical soarta războiul în acest moment, în parte pentru că rușii dețineau deja un control substanțial asupra Mariupolului. Indiferent de câștigul strategic pe care l-ar oferi Mariupol, Rusia a profitat deja în mare măsură de acest lucru. Dar cucerirea orașului de către Rusia este semnificativă din punct de vedere psihologic pentru ambele tabere în acest război.
Victoria rușilor la Mariupol permite Kremlinului să arate populației, prin intermediul mass-media controlate de stat, că Rusia își atinge obiectivele și face progrese. Ucrainenii spuneau că pierderea orașului ar fi o lovitură majoră, nu doar din punct de vedere militar și economic, ci mai ales pentru moralul oamenilor care luptă pe teren, apărându-și țara.
Rusia se luptă în prezent să obțină controlul deplin asupra estului și sudului Ucrainei. În est, ofensiva Rusiei stagnează, pe măsură ce atât Moscova, cât și Kievul au câștiguri progresive de teritoriu.