Uniunea Europeană se gândeşte la o nouă lovitură devastatoare pentru Rusia, în contextul invaziei ordonate de Vladimir Putin.
Europa ar putea confisca rezervele valutare blocate ale băncii centrale de la Moscova!
Semnalul a fost dat de către şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
Într-un interviu acordat pentru Financial Times, Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă a explicat că Uniunea Europeană ar trebui să confişte rezervele valutare blocate ale Moscovei.
Ulterior, banii ar trebui să fie folosiţi pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei după război, notează agenţia Reuters.
Reamintim că UE, dar şi aliaţii săi occidentali au restricţionat rezervele internaţionale ale băncii centrale a Rusiei după ce militarii ruşi au invadat Ucraina, pe data de 24 februarie.
Josep Borrell consideră că ar fi logic ca Uniunea Europeană să adopte aceeaşi strategie folosită şi de Statele Unite ale Americii cu activele băncii centrale a Afganistanului după momentul în care talibanii au răsturnat regimul de la Kabul şi au preluat puterea.
„Avem banii în buzunar, iar cineva trebuie să îmi explice de ce e bine pentru banii afgani şi nu e bine pentru banii ruseşti”, a precizat Josep Borrell.
În prezent, Statele Unite au de gând să folosească o parte din fondurile afgane blocate pentru a ajuta poporul afgan şi să păstreze restul pentru a acoperi eventuale despăgubiri acordate în procese împotriva militanţilor islamişti acuzaţi de terorism.
Liderii Grupului Celor 7 au decis interzicerea importului de petrol rusesc
În altă ordine de idei, duminică, președintele SUA, Joe Biden, și liderii G7 s-au întâlnit într-o videoconferință cu Volodimir Zelenski, în vederea impunerii de noi sancţiuni împotriva Rusiei.
După ce americanii interziseseră deja importul de petrol, gaze şi cărbune din Rusia, acum şi grupul G7 s-a angajat să interzică importul de petrol din Federaţia Rusă.
Liderii G7 s-au angajat să respecte următoarele sancțiuni împotriva Rusiei:
- eliminarea treptată a dependenţei de energie din Rusia;
- interzicerea sau prevenirea furnizării de servicii cheie de care depinde Rusia;
- acţiuni împotriva băncilor ruseşti cu legătură cu economia globală;
- împiedicarea tentativelor regimului de la Moscova de a-şi răzpândi propaganda;
- continuarea campaniei împotriva „elitei financiare” şi familiilor acelor persoane care îl susţin pe Vladimir Putin.