„Arma” care i-ar lăsa pe ruşi fără 1 miliard de euro pe zi

Declarația a fost făcută de economistul Sebastian Buhai, cercetător ştiinţific asociat la Swedish Institute for Social Research (SOFI) al Universităţii din Stockholm şi cercetător ştiinţific invitat la Centre pour la Recherche Économique et ses Applications (CEPREMAP) în Paris.

Acesta susține că există patru sancțiuni economice care pot fi impuse împotriva Rusiei, prima dintre ele fiind scoaterea băncilor ruse din Swift.

„Nici acum nu s-a implementat însă în totalitate, pentru toate băncile sau pentru cea mai mare bancă rusă. Este o măsură parţial eficientă şi are şi o încărcătură simbolică, dar trebuie în acelaşi timp însoţită de măsuri de blocare a tuturor băncilor ruse”, a explicat Sebastian Buhai

A doua măsură recomandată de economist este blocarea rezervelor Băncii Centrale Ruse, care s-a întâmplat deja „în oarecare măsură”. Apoi, urmează „confiscarea averilor marilor oligarhi care îl susţin pe Putin, cea mai mare parte din acestea fiind în afara Rusiei”. Buhai spune că „unele state au început deja astfel de măsuri”.

A patra și ultima măsură este „stoparea oricăror importuri de energie din Rusia”, deoarece reprezintă „motorul financiar al lui Putin”.

„În sfârşit, de departe cea mai importantă măsură ar fi stoparea oricăror importuri de energie din Rusia, acesta fiind de fapt motorul financiar al lui Putin. În momentul când UE continuă să plătească pe zi, în medie, circa 1 miliard de euro Rusiei pentru petrol şi gaz este clar că de fapt noi finanţăm această invazie a ruşilor în Ucraina”, mai spus Sebastian Buhai.

„Arsenalul de sancțiuni economice care poate fi folosit este mult mai vast”

De asemenea, acesta susține că arsenalul de sancțiuni economice care poate fi folosit împotriva Rusiei este mult mai vast.

„Arsenalul de sancţiuni economice care poate fi folosit este mult mai vast şi trebuie folosit în cvasi-totalitate ACUM, pentru că orice zi de întârziere, orice zi în care invazia Rusiei în Ucraina continuă este mult prea costisitoare pentru ucraineni, pentru vecinii lor (implicit România), şi pentru lumea întreagă până la urmă: preşedintele ucrainean Zelenski are completă dreptate în această privinţă.

Evident că sunt efecte de ambele părţi şi trebuie să ne aşteptăm la disconfort, preţuri mai mari, dar toate acestea sunt un preţ minim totuşi pentru a opri genocidul din Ucraina şi a asigura în continuare pacea la nivel global, care e în mare primejdie! Aici trebuie acţionat rapid şi nu pas cu pas pentru că asta nu ajuta, trebuie acţionat decisiv şi cât mai masiv”, spune economistul.