Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, a declarat că Bruxelles-ul va prezenta, în curând, un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin. Acesta ar include „o anumită formă” de embargo asupra petrolului.
Rusia se confruntă cu o situație din ce în ce mai dificilă. Urmează să fie prezentat al șaselea pachet de sancțiuni
În acest context, Dombrovskis a subliniat că detaliile precise ale sancţiunilor care vizează petrolul nu au fost încă convenite. Totuși, acestea ar putea include o eliminare treptată a petrolului rusesc sau impunerea de taxe la export dincolo de un anumit plafon de preţ.
„Lucrăm la un al şaselea pachet de sancţiuni şi una dintre problemele pe care le luăm în considerare este o formă de embargo asupra petrolului.
Când impunem sancţiuni, trebuie să facem acest lucru într-un mod care să maximizeze presiunea asupra Rusiei, minimizând în acelaşi timp daunele colaterale asupra noastră. (…) Vor fi câteva nuanţe, iar munca este în desfăşurare. (…)
Trebuie să luăm decizii informate cu privire la cum şi ce fel de sancţiuni impunem”, a spus Dombrovskis.
De asemenea, oficialii UE au spus că noile sancţiuni ar putea fi prezentate atunci când toate ţările vor ajunge la un consens. Potrivit informațiilor transmise de Dombrovskis, sancţiunile vor necesita sprijinul unanim din partea celor 27 de state membre ale blocului şi ar putea fi convenite până luna viitoare, a mai spus el.
Mai mult, Bruxelles-ul ia în considerare măsuri pentru a elimina cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, din sistemul de plăţi Swift, spune vicepreşedintele Comisiei.
Oficialii au recunoscut că orice astfel de schemă ar avea nevoie de acordul unor state precum China şi India, care nu s-au alăturat sancţiunilor occidentale. Dombrovskis a spus că UE a luat legătura cu India şi China, dar nu a fost luată o decizie cu privire la taxele vamale internaţionale.
SUA și aliații lor pregătesc noi sancţiuni pentru Rusia
Amintim că Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și aliații săi au discutat anterior despre noi garanții de securitate pentru Ucraina, dar și despre posibile noi sancțiuni economice pentru Rusia.
Potrivit unui consilier prezidenţial francez, obiectivul principal al videoconferinței a fost „să discutăm sprijinul nostru continuu pentru Ucraina şi eforturile de a trage Rusia la răspundere ca parte a coordonării noastre strânse”.
„Ţara noastră este gata să furnizeze garanţii de securitate. Ar fi vorba despre provizii militare pentru a putea răspunde unui nou atac sau, posibil, despre garanţii care ne-ar implica pe noi dacă Ucraina este atacată (…)”, a adăugat oficialul francez.
Potrivit spuselor sale, garanțiile de securitate ar semăna mai mult cu clauza de apărare a Uniunii Europene, şi nu neapărat cu mecanismul de apărare de la Articolul 5 al Tratatului Fondator al NATO. Aliaţii occidentali au discutat și despre necesitatea de a convinge statele non-UE şi non-G7 să trateze războiul actual ca pe o problemă majoră ce priveşte pacea mondială.