La trei luni de la invadarea Ucrainei, rușii încearcă să se adapteze la o nouă viață, zguduită de valul de sancțiuni occidentale. Marile centre comerciale din Moscova s-au transformat în întinderi ciudate de vitrine goale, cu obloanele trase.

McDonald’s – a cărui deschidere în Rusia, chiar în 1990, a fost un fenomen cultural, un eveniment de neconceput cu doar 2-3 ani în urmă, s-a retras total din Rusia, ca răspuns la invadarea Ucrainei. IKEA, simbolul confortului modern accesibil, și-a suspendat operațiunile.

Cel mai grav este că zeci de mii de locuri de muncă odată sigure acum sunt puse semnul întrebării, scrie AP.

Principalii jucători industriali, inclusiv giganții petrolieri BP și Shell și producătorul de automobile Renault, au părăsit și ei Rusia, în ciuda investițiilor uriașe pe care le aveau aici. Shell a estimat că va pierde aproximativ 5 miliarde de dolari după renunțarea la piața din Rusia.

Tot ce înseamnă „călătorie” s-a restrâns pentru ruși

În timp ce multinaționalele părăseau Rusia, și mii de ruși care aveau mijloacele economice pentru a face acest lucru au luat calea Occidentului, înspăimântați de noile mișcări dure ale guvernului legate de război.

Este posibil ca unii să fi fugit și de teamă că regimul de la Kremlin va impune recrutarea obligatorie, pentru a-și alimenta mașinăria de război.

Dar exodul a devenit mult mai dificil decât a fost până în februarie – cele 27 de națiuni ale Uniunii Europene, împreună cu Statele Unite și Canada au interzis zborurile către și dinspre Rusia. Capitala Estoniei, Tallinn, cândva o destinație de weekend, aflată la 90 de minute cu avionul de Moscova, necesită acum cel puțin 12 ore pentru a ajunge la ea, pe o rută deviată, prin Istanbul.

Chiar și ”călătoriile” pe internet și pe rețelele sociale s-au restrâns pentru ruși. Rusia a interzis în martie Facebook și Instagram și a blocat accesul la site-urile media occidentale, inclusiv BBC, Voice of America, Radio Free Europe și radiodifuzorul german Deutsche Welle.

Costul psihologic al represiunilor, restricțiilor și al oportunităților tot mai reduse ar putea fi uriaș

După ce autoritățile ruse au adoptat o lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru transmiterea de „știri false” privind războiul, multe canale de știri independente importante au tras obloanele sau au suspendat operațiunile. Printre ele postul de radio Ekho Moskvy și Novaya Gazeta.

Costul psihologic al represiunilor, restricțiilor și al oportunităților tot mai reduse ar putea fi uriaș pentru rușii obișnuiți, deși greu de măsurat. În vreme ce unele sondaje din Rusia sugerează că sprijinul pentru războiul din Ucraina este puternic, rezultatele sunt probabil distorsionate de respondenții care se tem să spună ce simt cu adevărat.

Andrei Kolesnikov de la Centrul Carnegie din Moscova a scris într-un comentariu că societatea rusă de-acum este cuprinsă de o „supunere agresivă”, iar degradarea legăturilor sociale s-ar putea accelera.

Consecințele economice încep să se vadă, dar greul va veni la vară

În primele zile ale războiului, rubla rusă și-a pierdut jumătate din valoare. Dar eforturile guvernamentale de a o susține au ridicat valoarea rublei chiar la mai mult decât era înainte de invazie. În ceea ce privește activitatea economică, „aceasta este o cu totul altă poveste”, spune Chris Weafer, un analist economic, expert în Rusia.

„Vedem o deteriorare a economiei acum în mai multe sectoare. Companiile avertizează că rămân fără stocuri de piese de schimb. Multe companii și-au pus angajații să lucreze cu jumătate de normă, iar altele îi avertizează că trebuie să se închidă complet.

Există o teamă reală că șomajul va crește în lunile de vară, că va exista o scădere a consumului și a vânzărilor cu amănuntul și a investițiilor”, a declarat el pentru Associated Press.

Dacă războiul se prelungește, mai multe companii ar putea părăsi Rusia

Rubla relativ puternică, oricât de încurajatoare poate părea, pune, de asemenea, probleme pentru bugetul național, a spus Weafer.

Dacă războiul se prelungește, și mai multe companii ar putea părăsi Rusia. Weafer a sugerat că acele companii care doar și-au suspendat operațiunile le-ar putea relua dacă se va ajunge la un acord de încetare a focului și eventual la pace, dar nu crede că lucrurile vor mai fi ca înainte.

„Dacă te plimbi prin centrele comerciale din Moscova, poți vedea că multe dintre magazinele de modă și companiile de afaceri occidentale au tras obloanele.

Rafturile lor sunt încă pline, luminile sunt încă aprinse. Practic, sunt deschise. Deci nu s-au retras complet și așteaptă să vadă ce se va întâmpla mai departe”, a explicat el.

”Aceste companii vor fi în curând presate să rezolve situația în care se află afacerile lor din Rusia”, a spus Weafer.