Situația pare să se complice în războiul pornit de Rusia în Ucraina. După ce liderii de la Kiev au cerut non-stop armament pentru a face față ofensivei ruse, într-un final, UE și NATO au luat decizia de a trimite arme grele pe frontul de luptă. Cu toate că asta este o adevărată nucleara pentru Vladimir Putin, un oficial german este de părere că acest lucru riscă să deschidă drumul spre un război mondial în toată regula.
Cu toate că în prezent Ucraina şi Rusia poartă negocieri asupra unui armistiţiu ce ar putea duce la acord de pace, naţiunile occidentale au decis recent să aprovizioneze intens cu armament armata ucraineană. Astfel, atât Uniunea Europeană, cât și țările NATO, au decis finanţarea şi facilitarea transporturilor de armament către Ucraina pentru a ține piept armatei conduse de Vladimir Putin.
Armata ucrainiană a cerut tancuri, lansatoare de rachete, iar guvernele membre UE examinează cererile. Momentan, Marea Britanie a anunţat săptămâna trecută că va trimite o parte dintre armele cerute, inclusiv rachete antinavă. Trupele ruseşti s-au retras din Kiev şi se regrupează, în urma înfrângerii. Interesul Moscovei este de a ataca estul ţării. Perioada următoare este una crucială. Soldaţii din Ucraina se aşteaptă la întărirea ofensivei ruşilor în estul ţării şi au nevoie de arme.
Joseph Borell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, cere statelor membre să trimită către Kiev armele cerute de către Zelenski. Şeful statului ucrainean se aşteaptă ca ruşii să atace sistematic în est. Prin urmare, diplomatul european a cerut ca decizia trimiterii de arme şi echipament să fie luată rapid, în câteva zile, nu săptămâni.
Statele NATO au acceptat să furnizeze arme grele Ucrainei
Statele membre NATO au convenit să furnizeze noi tipuri de armament avansat Ucrainei, au declarat reprezentanții Alianței, în timp ce Kievul se pregătește pentru o ofensivă a Rusiei în estul ţării.
Angajamentul a venit după ce ministrul de Externe al Ucrainei a cerut ţărilor occidentale să grăbească furnizarea de provizii pentru a evita accentuarea catastrofei umanitare din ţară.
La şase săptămâni de când Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a ordonat invadarea Ucrainei, trupele Moscovei s-au retras în mare parte din nordul ţării, după ce nu au reuşit să cucerească capitala.
Cu toate acestea, armata rusă continuă planul de avansare în regiunea estică a Donbasului, potrivit oficialilor ucraineni şi occidentali.
Riscul începerii unui al Treilea Război Mondial
Un fost consilier al Angelei Merkel avertizează totuși asupra riscurilor oferirii de armament Ucrainei. Astfel, Erich Vad, unul dintre consilierii fostului cancelar german Angela Merkel, avertizează Guvernul Olaf Scholz şi naţiunile occidentale asupra riscurilor generate de livrarea de armament Ucrainei, insistând pentru iniţierea negocierilor reale cu Rusia.
„Livrările de armament riscă să deschidă drumul spre un război mondial”, a transmis generalul Erich Vad, fost consilier pe probleme militare al fostului cancelar Angela Merkel.
Oficialul german a făcut aceste declaraţii în condiţiile în care Guvernul Olaf Scholz analizează posibilitatea de a transfera armament greu Ucrainei, inclusiv tancuri şi rachete antitanc moderne.
„În acest moment există multă retorică în favoarea războiului, din raţiuni etice întemeiate”, atrage atenția specialistul, adăugând că, indiferent de presupusele intenţii aparent bune, „trebuie găsită o soluţie pentru oprirea războiului dintre Rusia şi Ucraina”.
„Dacă nu vrem al III-lea Război Mondial, mai devreme sau mai târziu, trebuie să ieşim din această logică a escaladării militare şi să trecem la negocieri”, a insistat Erich Vad, potrivit Die Welt.