Întrucât conflictul militar din Ucraina continuă de două luni de zile, Consiliul European analizează noi sancțiuni economice împotriva Rusiei. Potrivit spuselor lui Charles Michel, banii câștigați din noile sancțiuni europene ar urma să fie folosiți pentru a reconstrui infrastructura din Ucraina.
Preşedintele Consiliului European doreşte confiscarea activelor ruseşti supuse sancţiunilor economice
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a mărturisit că își doreşte ca statele europene din blocul comunitar să confişte activele ruseşti supuse sancţiunilor economice pentru ca Rusia să plătească pagubele provocate în Ucraina.
Ideea sa completează o propunere asemănătoare a preşedintelui american Joe Biden, ce urmărește confiscarea activelor oligarhilor ruşi din SUA. Charles Michel a admis faptul că ideea sa s-ar putea lovi de obstacole legale din statele membre UE.
„Personal, sunt absolut convins că este extrem de important nu doar să îngheţăm activele (ruseşti), ci şi să facem posibilă confiscarea lor.
În opinia mea, este o chestiune de onestitate, de a face aceşti bani disponibili, în special pentru reconstruirea ţării (a Ucrainei – n.red.). Este o chestiune de onestitate, o chestiune de justiţie”, a declarat Charles Michel într-un interviu acordat agenţiei de presă Interfax-Ukraine.
Acesta a mărturisit că a cerut Serviciului Juridic al Consiliului European să propună „nişte idei pentru a găsi o soluţie legală conformă principiilor statului de drept care să faciliteze şi să facă posibilă confiscarea activelor persoanelor care sunt sancţionate de UE sau de alte state din lume”.
„Va fi nevoie de timp (…) Este un proces lung şi dificil”, a recunoscut Charles Michel.
Referitor la sancțiunile economice propuse de Joe Biden, amintim faptul că, recent, acesta a anunțat că va discuta cu liderii occidentali din cadrul Grupului Celor 7 (G7), din care fac parte: Statele Unite ale Americii, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Japonia.
SUA pregătește noi sancțiuni economice împotriva Rusiei
Subiectul principal îl va reprezenta aplicarea de noi sancţiuni economice împotriva Rusiei. Joe Biden nu a dat detalii suplimentare despre noile sancțiuni occidentale, însă a precizat că este deschis în fața unor sancțiuni suplimentare.
„Referitor la sancţiuni suplimentare, suntem mereu deschişi unor sancţiuni suplimentare. Voi vorbi cu liderii naţiunilor din Grupul G7 săptămâna aceasta despre ceea ce intenţionăm să facem şi ce nu”, a subliniat preşedintele american.
De asemenea,Uniunea Europeană a anunțat un nou set de sancțiuni aspre împotriva Rusiei. Ursula von Der Leyen a declarat că cea mai mare bancă națională a Rusiei, plus alte două bănci importante, vor fi eliminate din sistemul financiar SWIFT.
„Eliminăm din sistemul financiar SWFIT Sberbank – de departe cea mai mare bancă a Rusiei şi alte două bănci importante. Astfel, lovim băncile care sunt critice din punct de vedere sistemic pentru sistemul financiar rus şi în ceea ce priveşte capacitatea lui Putin de a distruge. Acest lucru va consolida izolarea completă a sectorului financiar rus de sistemul global”, a precizat aceasta.
UE a prezentat noul set de sancțiuni împotriva Rusia
Totodată, noile sancțiuni impuse de UE prevăd și interzicerea difuzării a trei televiziuni mari de stat rusești.
„În al treilea rând, interzicem trei televiziuni mari de stat ruseşti să fie difuzate în UE. Nu li se va mai permite să îşi distribuie conţinutul în UE, indiferent de formă, prin cablu, prin satelit, pe internet sau prin aplicaţii pentru smartphone.
Am identificat aceste canale TV care au rolul de a fi o portavoce care amplifică agresiv minciunile şi propaganda lui Putin”, a adăugat aceasta.
„Aceasta va fi o interdicţie completă a importului de petrol rusesc, a transportului său pe cale maritimă şi prin conducte, brut şi rafinat”, a spus Ursula von der Leyen.