Alegerile prezeidențiale din 2019 au fost o formalitate, iar Viorica Dăncilă nu s-a aflat nici măcar un moment în postura de a spera, cu argumente, că va ajunge să conducă țara. Poate părea șocant pentru mulți, dar aceasta este realitatea demonstrată de cifre. În fapt, președintele Klaus Iohannis și, mai ales, cei care îl susțin, oameni din politică, din afaceri sau din servicii, au început să își pregătească bătălia pentru 2019 în urmă cu mulți ani, cel puțin cinci mai precis. Iar arma lor secretă, o adevărată bombă nucleară pregătită și apoi perfecționată de oamenii din jurul actualului președinte, va avea ca efect nu doar simpla menținere a lui Iohannis la conducerea țării, pentru două mandate, ci pur și simplu interzicerea, chiar și informală, a PSD în poziții înalte de putere. Cifrele seci, calculele exacte demonstrează acest lucru, astăzi, la o zi după ce Klaus Iohannis a obținut, fără cea mai mică emoție, al doilea mandat.
Nașterea unei armate care va îngropa PSD pe termen lung
Când, în 2014, mult prea puțin carismaticul primar al Sibiului , Klaus Iohannis, câștiga alegerile prezidențiale în fața lui Victor Ponta, premier în funcție și personaj ultracunoscut la nivel național, majoritatea românilor rămâneau uimiți. Nu este și cazul analiștilor din cele două tabere, care fie au conceput(cazul celor din jurul lui Iohannis) fie au înțeles rapid ce s-a întâmplat. Practic, atunci, câteva sute de mii de oameni au reușit să întoarcă soarta alegerilor, însă nu au făcut-o oricum ci pe de o parte îndemnați pe de altă parte ajutați de un aparat foarte bine pus la punct.
Este vorba, desigur, despre românii plecați în afara țării, sau diaspora, cum destul de impropriu sunt numiți în ultima vreme cetățenii români plecați la muncă în Anglia, Italia, Spania sau alte țări. Speculând perfect o eroare majoră a Guvernului Ponta, care a făcut tot posibilul să limiteze numărul voturilor din afara țării, știind că nu îi avantajează candidatul, specialiștii din jurul lui Iohannis au creat un val de emoție fără precedent, care a tulburat masiv apele în România și a scos la vot oameni care, cel mai probabil scârbiți, nu ar fi votat niciunul dintre candidați.
S-au trimis atunci sute de mii sau milioane de mesaje SMS prin care românii din afara țării își îndemnau rudele de aici, pe care le susțin financiar, să voteze cu Iohannis, deoarece „dictatorul Ponta” le-a cenzurat dreptul la vot. Nici acum nu e clar dacă toate aceste mesaje au venit chiar de la proprietarul numărului, dar nici măcar nu mai contează. Este deja istorie.
Mai mult, așa cum specialiștii în domeniu știu foarte bine, s-au folosit softuri și tactici speciale pentru a răspândi aceste mesaje pe internet, mai ales Facebook, cât mai mult și cât mai orientat către țintele mai vulnerabile. Softuri speciale pentru astfel de acțiuni se pot găsi și astăzi de vânzare sau de închiriat în zona specialiștilor în intelligence din mediu privat.
Principala vină pentru situația în care a ajuns este chiar a PSD-ului, care a condus cel mai mult timp România și care, prin politicile sale, a determinat plecarea românilor la mai bine. Cele mai mari exoduri de populație au avut loc sub guvernele PSD, iar cei care muncesc departe de casă nu pot uita asta.
Să vorbească cifrele! De ce nu mai poate câștiga PSD alegerile prezidențiale și în curând nici pe cele generale sau locale
Dacă în 2014 efectul „nuclearei” din curtea lui Iohannis a fost unul mai degrabă indirect, prin inducție, așa cum arătam mai sus, în 2019 vorbim deja și despre efecte directe, cuantificabile. Iată o comparație simplă, care ar trebui să fie lămuritoare. În afara țării au votat, la ultimele alegeri, aproximativ 950.000 de români, circa 900.000 cu Klaus Iohannis. Ca să înțelegem ce reprezintă cei 900.000 trebuie spus că aceasta este populația cumulată a trei dintre cele cinci județe câștigate de Dăncilă în țară, adică Teleorman, Gorj și Giurgiu sau populația înscrisă pe liste în toate cele cinci județe PSD, adică Teleorman, Gorj, Giurgiu, Mehedinți și Olt. Altfel spus, dacă PSD lua 100% în toate aceste zone, abia dacă ar fi compensat pierderea din afara țării. Iar această situație nu se va schimba nici la următoarele alegeri prezidențiale. Mai mult decât atât, președintele alianței USR Plus, Dan Barna, a anunțat deja că va propune majorarea numărului de parlamentari arondați diasporei, astfel încât acesta să fie reprezentantiv. Altfel spus, numărul deputaților și senatorilor care vor reprezenta românii din afară va merge spre cel puțin 10% din total, cât fost numărul votanților din afară în totalul voturilor. Dacă legea se schimbă până la alegerile din 2020, PSD va pleca cu un dezavantaj de 10%.
Nici în privința localelor situația nu pare mai bună pentru PSD, iar explicația poate veni tot din afara țării. Multă lume se miră că PSD a pierdut Moldova, însă uită că județe ca Botoșani, Vaslui sau Vrancea, altădată fiefuri PSD, sunt furnizoare majore de forță de muncă în afara țării și că cei rămași în aceste județe depind financiar de cei plecați. Iar cei plecați am văzut deja cum votează.