Nuclearelectrica alocă 37,57 milioane lei pentru mentenanța Centralei de la Cernavodă, în vederea funcţionării centralei în condiţii de siguranţă şi securitate nucleară.
Nuclearelectrica, bani pentru Centrala de la Cernavodă
Nuclearelectrica a alocat suma de 37,57 milioane lei pentru servicii de mentenanţă a sistemelor şi echipamentelor electrice de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă.
Potrivit unui anunţ de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), firma care câştigă licitaţia va asigura materialele şi piesele de schimb necesare desfăşurării acestor activităţi, în cadrul unei perioade contractuale, de 24 luni, prestare efectivă.
Contractul va fi atribuit prin licitaţie deschisă, pe criteriul celui mai bun raport calitate – preţ. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 15 noiembrie 2023, ora 15:00.
Nuclearelectrica are ca domenii de activitate producerea de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear.
Nuclearelectrica are două sucursale, fără personalitate juridică: Sucursala CNE Cernavodă, care exploatează Unităţile 1 şi 2 de la CNE Cernavodă şi serviciile auxiliare, şi Sucursala FCN Piteşti, fabrica de combustibil nuclear. De asemenea, este acţionarul unic al companiei de proiect EnergoNuclear, deţinând 100% din acţiuni.
România și Canada, memorandum pentru producţia de izotopi medicali la Centrala Nuclearoelectrică (CNE) Cernavodă
SN Nuclearelectrica S.A. şi Laurentis Energy Partners, o filială a Ontario Power Generation (OPG), au semnat, la Paris, un memorandum pentru producţia de izotopi medicali la Centrala Nuclearoelectrică (CNE) Cernavodă şi pentru a explora dezvoltarea producţiei de apă grea în România, a informat Ministerul Energiei.
„Cu prilejul vizitei oficiale în Canada, am trasat paşii următori. Şi deja îi facem. Suntem mândri că România demonstrează nu numai performanţe de top în operarea în siguranţă a reactoarelor noastre CANDU de la Cernavodă, ci şi leadership şi viziune strategică prin explorarea producţiei de izotopi medicali şi apă grea în parteneriat cu Canada.
Este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii a milioane de oameni şi a demonstra multiplele beneficii ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, decarbonare şi creştere economică şi susţin tratamentul cancerului.
La fel de important este proiectul repornirii producţiei de apă grea în România, o iniţiativă începută în mandatul fostului ministru Virgil Popescu. Cererea globală pentru apă grea este într-o creştere spectaculoasă, iar România poate fi un jucător strategic”, a precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, potrivit comunicatului citat.
Memorandumul a fost încheiat în contextul parteneriatului de peste 55 ani între România şi Canada în domeniul energiei nucleare şi al anunţului făcut de Jonathan Wilkinson, ministrul Energiei şi Resurselor Naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, care consolidează securitatea energetică şi sprijină producţia de energie curată.
Preşedintele şi directorul general al OPG, Ken Hartwick, şi directorul general al SNN, Cosmin Ghiţă, au semnat un Memorandum de Înţelegere, în prezenţa ministrului Energiei din România, Sebastian Burduja. Semnarea a avut loc în contextul conferinţei organizate la Paris de Agenţia pentru Energie Nucleară – „Foaia de parcurs pentru noul sector nuclear”, care va găzdui peste 21 de miniştri internaţionali şi sute de profesionişti din industrie.
„SNN este mândră să se asocieze cu Laurentis, un lider mondial în domeniul izotopilor nucleari şi să contribuie astfel în mod direct la industria de sănătate prin extinderea portofoliului nostru de proiecte prin producţia de izotopi. În prezent, industria nucleară este esenţială pentru generarea de energie curată şi pentru producerea de izotopi medicali, iar acest parteneriat este o modalitate de a avansa soluţiile globale atât de necesare domeniul medical”, a menţionat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.