Nuclearelectrica: Reactoarele 1 și 2 de la Cernavodă au funcționat la capacitate maximă
Nuclearelectrica a anunțat că, în ciuda planurilor inițiale, nu a mai fost necesară reducerea de putere a reactoarelor 1 și 2 în perioada sărbătorilor. Ambele unități au funcționat la putere nominală, susținând echilibrul Sistemului Energetic Național.
„SNN informează acţionarii şi investitorii că potenţiala reducere de putere a Unităţilor 1 şi 2 CNE Cernavodă, anunţată prin raport curent în data de 17.04.2025, nu a mai fost necesară. Unităţile 1 şi 2 au funcţionat la putere nominala în perioada sărbătorilor pascale”, informează compania.
Cele două reactoare de la Cernavodă au fiecare o putere instalată de aproximativ 700 MW, contribuind semnificativ la stabilitatea rețelei naționale de electricitate.
Performanțele economice în scădere, dar investițiile strategice continuă
Chiar dacă producția de energie a companiei a scăzut în 2024 cu 2,7% față de anul precedent, iar profitul net a înregistrat un declin de 31,9%, Nuclearelectrica își menține direcția de dezvoltare. Veniturile din exploatare au fost, de asemenea, mai mici cu 36,9%, ajungând la 4,79 miliarde lei.
CNE Cernavodă operează două dintre cele mai performante unități nucleare CANDU din lume, la care se adaugă o fabrică de combustibil nuclear. Recent, compania a achiziționat o linie de prelucrare a concentratului de uraniu, completând astfel ciclul integrat al combustibilului nuclear.
Proiectul SMR de la Doicești prinde contur
Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a declarat recent că proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești este în plină desfășurare. Se desfășoară deja evaluările de amplasament și pregătirea studiilor de fezabilitate și bancabilitate care vor susține o eventuală decizie de investiție.
„Proiectul SMR continuă. Suntem în derularea fazei Feed 2 la Doiceşti, unde avem atât evaluări de amplasament în curs de derulare, cât şi dezvoltarea proiectului centralei aferent grid-ului nostru. Pregătim realizarea studiilor de fezabilitate şi de bancabilitate care pot substanţia o decizie de investiţie şi de a înainta, paşii următori. În momentul în care vom avea toate elementele gata, le vom supune aprobării acţionarilor pentru o decizie finală”, a explicat Cosmin Ghiţă.
El a subliniat că dezvoltarea centralelor SMR este o oportunitate majoră, mai ales în contextul tranziției energetice europene. Potrivit acestuia, centralele pe cărbune vor trebui înlocuite treptat, iar soluțiile nucleare pot livra energie constant și rapid, fiind ideale pentru integrarea în rețeaua actuală.
„La nivelul Uniunii Europene, dacă se menţin ţintele de decarbonare asumate, şi chiar în contextul în care nu se menţin, dar foarte multe dintre centralele care folosesc cărbune vor ajunge al finalul exploatării, va trebui înlocuită această sursă de energie cu un alt tip de producţie, care să poată livra energie în bandă şi să poată intra destul de repede în sistem pentru a putea oferi servicii de reglaj şi anumite condiţii de livrare.”
Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din producția totală de energie electrică și cu 33% din energia fără emisii de CO2. Astfel, investițiile în reactoare performante și în tehnologii nucleare moderne susțin obiectivele naționale de tranziție energetică și securitate pe termen lung.