"Conform noului Cod Fiscal, reactoarele nucleare sunt clădiri nerezidenţiale pentru care se datorează impozit pe construcţii la bugetul local. Nivelul impozitului pe construcţii este stabilit de autoritatea locală şi, conform Codului Fiscal, este între 0,3 şi 1,6% din valoarea impozabilă a bunului, respectiv cu posibilitatea de majorare cu până la 50% în situaţii argumentate de către autoritatea locală. În cazul nostru, pentru anul 2016, nivelul impozitului este de 0,5%. Evident, urmează să vedem la ce nivel va decide autoritatea locală să-l stabilească în anul 2017. 0,5% înseamnă aproximativ 50 de milioane de lei pe an", a spus Daniela Lulache. 

Acesta a precizat că taxa pe stâlp plătită de companie a fost anul trecut de 69 de milioane de lei, iar cu un an înainte de 88 de milioane de lei. Anterior, centralele termice, hidro şi nucleare erau exceptate de la plata unui impozit pentru construcţie. 

Potrivit acesteia, au fost făcute o serie de demersuri pentru că plaja foarte mare de impozit care poate fi modificată de la un an la altul face dificilă predictibilitatea costurilor pe care compania le are de la an la an. De asemenea, în cazul în care s-ar aplica un impozit la limita de sus, de 1,95%, acesta ar ajunge la 150 de milioane de lei pe an, iar plătiţi pe o perioadă de 50 de ani, s-ar ajunge la plata a încă o dată a valorii lor la bugetul local. Acesta a mai spus că acest tip de impozit ar trebui să fie unul datorat bugetului general. 

AGERPRES