Energia nucleară nu este doar o sursă stabilă și sigură, ci are și un impact economic semnificativ. Cele două reactoare de la Cernavodă se situează pe primul loc în rândul celor peste 440 de centrale aflate în funcțiune la nivel mondial în ceea ce privește menținerea factorului de capacitate.

Investițiile realizate de Nuclearelectrica la Unitățile 3 și 4 vor aduce beneficii suplimentare în bugetele locale. În plus, ele vor însemna și noi oportunități de angajare și carieră pentru tineri.

Nuclearelectrica furnizează 20% din necesarul energetic al României

Nuclearelectrica furnizează aproximativ 20% din necesarul energetic al României. Energia nucleară este o opțiune curată și stabilă, iluminând unul din cinci becuri din țară.

Prin investițiile în modernizarea Unității 1, proiectele Unităților 3 și 4 de la Cernavodă și reactoarele modulare mici de la Doicești, județul Dâmbovița, industria este încurajată să se dezvolte și mai mult.

Planul companiei vizează o creștere a capacității de producție cu peste 130% în următorii ani. Astfel, 36% din energia produsă în România va proveni din surse nucleare, contribuind la evitarea emisiilor de peste 20 de milioane de tone de carbon anual.

Cosmin Ghita, director Nuclearelectrica
Cosmin Ghita, director Nuclearelectrica/SURSA FOTO: Dreamstime

800 de tineri, angajați în cadrul companiei

În ultimii trei ani, Nuclearelectrica a recrutat peste 800 de tineri în cadrul companiei.

„Atragerea forței de muncă reprezintă un efort considerabil. Suntem prezenți în școli și universități pentru a identifica și recruta cele mai bune talente. De asemenea, am instituit burse pentru tineri”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica.

Noii angajați beneficiază de oportunități de formare, inclusiv traininguri în străinătate, inclusiv în Canada. Compania a lansat platforma „Nucleu de Excelență”, care promovează imaginea de angajator de top și pregătește tinerele generații pentru industria nucleară.

Platforma care susține dezvoltarea comunităților

În paralel cu producerea de energie curată la standarde înalte, compania a dezvoltat platforma de responsabilitate socială „Nucleu de bine”, care susține dezvoltarea comunităților.

„Am contribuit la renovarea și modernizarea spitalelor, dotarea și reamenajarea școlilor, precum și la campanii de conștientizare și proiecte de împădurire”, a subliniat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica.

Majoritatea investițiilor comunitare ale companiei sunt concentrate în zonele Cernavodă-Constanța, Mioveni-Pitești. Recent, și în zona Doicești-Târgoviște, odată cu dezvoltarea proiectului reactoarelor de mici dimensiuni.