‘Din analizele făcute de noi şi de sindicatul de privatizare luna august este o lună moartă, o ştiu toţi cei ce cunosc piaţa de capital, pentru fonduri de investiţii, pentru investitori în general. Nu are rost să începi o listare în august pentru că şansele de insucces sunt maxime. Din acest motiv vom amâna demararea procedurii propriu-zise de listare până probabil la jumătatea lunii septembrie. În această perioadă colegii noştri din Nuclearelectrica şi din sindicatul de privatizare sunt în Statele Unite, sunt în Europa în discuţii cu potenţiali investitori identificaţi. Mesajele primite în fiecare zi sunt de apetit crescut pentru acţiunile Nuclearelectrica. Începem să fim optimişti că se va încheia cu succes listarea’, a spus Dumitraşcu.
Acesta a reamintit că hotărârea Adunării Generale de luna trecută de majorare a capitalului social la Nuclearelectrica şi ulterior de listare a acestui pachet rezultat din majorare a fost atacată de unul dintre sindicatele de la Nuclearelectrica.
‘Motivul nu ţinea de noi, ci de lipsa de reprezentativitate a Fondului Proprietatea. Mai precis ei contestă faptul că Franklin Templeton are calitatea de administrator al Fondului şi prin urmare nu putea reprezenta Fondul în Adunarea Generală în care s-a votat majorarea de capital. Au depus acţiune la instanţă, am avut discuţii cu dânşii, le-am explicat că nu fac decât să întârzie procesul de privatizare de care şi dânşii sunt interesaţi. Au înţeles, au convenit să îşi retragă acţiunea. Tribunalul odată ce are o acţiune pe rol nu o mai scoate la cererea sindicatului şi a trebuit să parcurgem procedurile. S-a judecat săptămâna trecută, apare pe portal o rezoluţie potrivit căreia s-a respins acţiunea sindicatului. De o săptămână aşteptăm ca Tribunalul Bucureşti să redacteze hotărârea’, a precizat reprezentantul Departamentului pentru Energie.
Sindicatul de intermediere care se ocupă de listarea Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucureşti este format din Swiss Capital (lider de sindicat) şi BT Securities, consultanţii juridici ai sindicatului fiind Muşat & Asociaţii, alături de Hogan Lovells.
Prin oferta publică primară care se va derula la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), statul intenţionează să vândă acţiuni noi reprezentând 10% din capitalul Nuclearelectrica.
În prezent, statul este acţionar majoritar al Nuclearelectrica cu 90,28% din capitalul companiei, iar Fondul Proprietatea deţine restul de 9,72% din acţiuni.
SURSA: Agerpres