Nuclearelectrica va trebui să vândă anul viitor pe piaţa reglementată o cantitate de circa 609.457 MWh (aproximativ 5,74% din producţia programată), de 2,4 ori mai mică faţă de cea din 2016, conform unui decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
Preţul mediu de vânzare a energiei este de 159,57 lei/MWh, care nu include şi tariful de transport zonal al energiei (TG), aplicabil în cazul societăţii, de 1,34 lei/MWh, se menţionează într-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti.
În 2016 cantitatea de energie electrică stabilită prin Decizie ANRE pentru a fi vândută pe piaţa reglementată este de 1.454.562,396 MWh (circa 14,42% din producţia programată) la un preţ mediu reglementat de 162,71 lei/MWh (fără tariful de transport TG).
Societatea Naţională Nuclearelectrica a raportat o pierdere netă de 37,83 milioane de lei după primele şase luni ale acestui an, în condiţiile în care prelungirea duratei opririi planificate a Unităţii 1 Cernavodă a generat o scădere de 9% a veniturilor din vânzările de energie.
Anul trecut în aceeaşi perioadă, compania raporta un profit net de 2,9 milioane de lei. Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, remis în august, veniturile din vânzarea energiei au scăzut cu 9% în principal pe fondul extinderii opririi planificate a Unităţii 1 CNE Cernavodă din trimestrul II 2016, oprire care a avut o durată efectivă de 51 zile faţă de durata aproximativă normală de 30 de zile, fapt ce a determinat scăderea cantităţii de energie vândută cu 7,09% (aproximativ 367 GWh). Oprirea planificată din 2016 a avut o durată dublă comparativ cu cea din anul 2015 care a durat doar 24,8 zile.
"SNN a anunţat încă din anul 2015 că, în semestrul I 2016, Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra într-un program prelungit de oprire planificată care implică realizarea unor lucrări suplimentare de întreţinere a generatorului de aburi, lucrări care se realizează o singură dată pe durata iniţială de viaţă (30 de ani) a unei unităţi nucleare. Decizia de a efectua aceste lucrări suplimentare în cadrul opririi planificate a Unităţii I din trimestrul II 2016 a venit ca urmare a unei analize tehnico-economice, care a luat în primul rând în calcul beneficiile pe termen mediu şi lung asociate acestei opriri prelungite concretizate prin diminuarea riscurilor de scădere a producţiei de energie electrică a Unităţii 1 datorate reducerii randamentului de transfer termic asociat depunerilor de magnetit", se precizează în comunicatul citat.
Potrivit documentului, efectele negative privind activitatea operaţională pentru primul semestru al anului 2016 au fost anticipate din anul 2015 şi bugetate corespunzător pentru anul 2016, fiind asumat de către Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă un rezultat sub nivelul perioadei comparative, dar cu beneficii pe un orizont mediu şi lung de timp.
"Oprirea planificată prelungită a Unităţii 1 ar fi putut fi programată şi după anul 2016, respectiv în cadrul opririi planificate a Unităţii 1 din anul 2018, însă beneficiile asociate investiţiei ar fi fost diminuate faţă de scenariul realizării acesteia în oprirea planificată din 2016. Impactul scăderii cantităţii de energie vândută cauzată de extinderea opririi planificate cu luarea în considerare a cheltuielilor cu combustibilul nuclear adiţionale care ar fi fost necesare pentru realizarea acestui supliment de producţie, este în cuantum estimat de circa 52.000 mii lei, reprezentând profit operaţional nerealizat", se mai arată în comunicatul SNN.
În semestrul I 2016, cantitatea de energie vândută pe bază de contracte reglementate, pe piaţa liberă şi pe piaţa de echilibrare este de 4.825.706 MWh, cu 1,4% peste programul de vânzări, de 4.757.434 MWh.
Veniturile realizate pe piaţa de energie electrică aferente livrărilor din primele şase luni ale anului 2016 depăşesc uşor 742 milioane de lei, cu 3,04% mai mici faţă de valoarea veniturilor din BVC aprobat pentru anul 2016 defalcat pe trimestre şi în scădere cu 11,99% faţă de realizările din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Preţul mediu ponderat de vânzare, pentru cantităţile de energie vândute (fără piaţa de echilibrare), rezultat în semestrul I 2016, este de 154,09 lei/MWh (include TG). În semestrul I 2015, preţul mediu ponderat de vânzare a fost de 162,70 lei/MWh (include TG).
"Similar anilor anteriori, trend-ul descendent al preţurilor pe piaţa competitivă a continuat, ajungând ca preţul la energie pe acest segment de piaţă să fie similar cu preţul pe piaţa reglementată realizat de SNN. Scăderea graduală a preţului pe segmentul de piaţă pe care SNN vinde cea mai mare parte din producţie are impact semnificativ asupra veniturilor din vânzări", subliniază reprezentanţii Nuclearelectrica. Compania şi-a propus, pentru 2016, un program de investiţii în valoare de aproximativ 255,4 milioane de lei.
AGERPRES