Numai paişpe’s norocoase: Ţările cu ratingul maxim AAA

Agenţiile de rating au ajuns să deţină o influenţă extrem de importantă asupra pieţelor şi a economiei în general. Odată cu adâncirea crizei, tot mai multe ţări se văd ameninţate de scăderea ratingului, motiv pentru care agenţii precum Moody's, Fitch sau Standard&Poor's şi-au atras gânduri rele din partea Comisiei Europene, care a venit cu o serie de propuneri pentru înăsprirea regulilor de funcţionare a acestora.

Cea mai mare economie a lumii a primit o lovitură fără precedent din partea agenţiilor de evaluare financiară în această vară, deficitul bugetului şi datoriile SUA contribuind la decizia de scădere a ratingului maxim AAA, cu o treaptă.

În prezent, din clubul excusivist al ţărilor cu rating de top mai fac parte 14 ţări, conform evaluării principalelor agenţii: Moody’s, Fitch şi Standard&Poor’s, club ce riscă să-şi piardă din membri în contextul adâncirii crizei datoriilor suverane.

Din lista celor 14 ţări cu rating AAA, doisprezece sunt din Europa: Marea Britanie, Luxemburg, Franţa, Germania, Norvegia, Suedia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Olanda, Liechtenstein şi Austria. Lor li se adaugă Singapore şi Canada, potrivit La Tribune.

Şi dacă la începutul anului realizarea unui astfel de top era destul de simplă, existând ţări puternice cu rating triplu A şi câteva mai slabe, acum sunt mult mai multe state slabe cu rating AAA. Din rândul ţărilor europene cu rating maxim, Franţa este veriga slabă, economiştii germani avertizând că ratingul maxim ar putea fi retrogradat.

În 1998 a fost pentru prima oară când o agenţie de rating, Moody’s, îndrăznea să scadă ratingul de ţară triplu-A al celei de-a doua mari economii a lumii, Japonia, denunţându-i nivelul datoriei. Această veste a căzut ca o bombă asupra lumii financiare. Anul acesta, pe 5 august, Standard & Poor’s a redus cu o treaptă ratingul Statelor Unite, de la "AAA" la "AA+", din cauza instabilităţii  politice de la Washington.

Care-i povestea AAA?

Ratingul AAA este cel mai mare posibil. S&P dă acest rating doar în cazul în care există “o capacitate extremă de a duce la îndeplinire cerinţele fiscale”.  Acest standard suprem înseamnă că o entitate cu ratingul AAA poate să obţină împrumuturi la dobânzi reduse, deoarece există un risc redus ca banii să nu fie plătiţi.

Citiţi mai multe despre ratingul de top AAA: Ce înseamnă ratingul AAA?