Unul din cinci români ar renunţa la cheltuielile cu ţigările, băutura sau dulciurile pentru a-şi plăti datoriile, în timp ce doar unul din zece şi-ar "sacrifica" maşina, conform unui sondaj online comandat de KRUK International.
Sondajul mai semnalează că, pentru a-şi acoperi datoriile, cele mai multe persoane din eşantion (33,5%) au declarat că ar fi dispuse să renunţe mai degrabă la cheltuielile dedicate plăcerilor personale. În topul "sacrificiilor" se află şi diverse cheltuieli precum cadouri, vacanţe, excursii de weekend, 27% dintre cei chestionaţi susţinând că le-ar tăia de pe listă.
"Pentru a scăpa de datoriile pe care le au în prezent, cei mai mulţi dintre români, peste 42%, cred că soluţia cea mai bună este o planificare mai atentă a cheltuielilor, în timp ce 34% consideră că rezolvarea constă în economii majore. (…) Jumătate dintre respondenţii care au participat la sondaj cred că ratele către bancă ar trebui să aibă întâietate la returnare, pentru a elimina riscul de a fi înregistraţi în baza de date a unui birou de credit. Pe lista priorităţilor sunt apoi ierarhizate chiria sau rata la casă (45%) şi datoriile la utilităţi sau abonamentele telefonice (44%)", se arată în document.
Potrivit acestuia, datoriile cel mai greu de returnat sunt, pentru o treime dintre participanţii la sondaj, cele luate de la bancă pentru credite de consum, în perioada în care aveau un venit mai mare. Acestea sunt urmate de ratele ipotecare (22%) şi de cheltuielile cu facturile la utilităţi şi telefonie (18%). Un român din trei recunoaşte că bugetul personal s-a înrăutăţit anul acesta, deoarece a avut mari întârzieri la plata datoriilor. Peste un sfert dintre cei chestionaţi îşi doresc ca în 2013 să-şi planifice mai bine veniturile şi cheltuielile, iar unul din zece vrea să scape de datorii până la sfârşitul acestui an.
"Prin acest sondaj am dorit să aflăm care sunt categoriile de datorii cel mai greu de administrat de către români, dar şi care sunt plăţile pe care ei le consideră prioritare şi soluţiile pe care le întrevăd atunci când au probleme cu datoriile. De asemenea, am identificat şi aşteptările pe care le au oamenii de la o companie de colectare a creanţelor. Faptul că, dacă ar avea datorii, majoritatea respondenţilor s-ar aştepta de la compania de colectare a creanţelor să le permită plata datoriei în rate convenabile, arată că abordarea pe care o avem în relaţia cu debitorii este cea corectă", a declarat Isabela Iacob, director general KRUK International.
Ea a mai spus că în cazul unui exerciţiu de imaginaţie conform căruia nu ar avea suficienţi bani în bugetul familial pentru a plăti facturile curente şi ratele la credite, majoritatea respondenţilor (67%) s-ar aştepta de la compania de colectare a creanţelor să le permită plata datoriei în rate convenabile. De asemenea, în situaţia ipotetică în care ar avea datorii foarte mari şi ar întâmpina probleme la plata lor, cei mai mulţi dintre respondenţi (56%) au indicat că ar simţi teamă de consecinţe.
Sondajul a fost efectuat în perioada 6-12 noiembrie 2012, pe un număr de 5.681 de respondenţi din întreaga ţară, ca preambul la Ziua fără Datorii, sărbătorită pe 17 noiembrie.
KRUK International îi invită pe români să sărbătorească pe 17 noiembrie, pentru al doilea an consecutiv, Ziua fără Datorii – o zi destinată reflecţiei asupra bugetelor personale şi datoriilor. Ziua fără Datorii este sărbătorită şi la nivel internaţional, nu doar în România, ci şi în Polonia, din anul 2009, şi în Cehia, cu începere din acest an. Menirea Zilei este de a le reaminti tuturor de obligaţiile financiare.
Compania KRUK International S.R.L. a fost înfiinţată în anul 2007 de Grupul KRUK, liderul pieţei de management al creanţelor comerciale din Polonia. Compania este specializată în managementul integrat al creanţelor, având clienţi atât din sectorul financiar, cât şi companii de servicii.
Sursa: Agerpres