Acesta e și modul de gândire aflat la originea deciziei Chinei de a forța ziarul Apple Daily din Hong Kong să se închidă și de a-i aresta pe editorii și redactorii de la care provin cuvintele ce au făcut din el un exponent atât de înfocat al democrației și libertății.

Vor fi aceste idei reduse acum la tăcere? Poliția din Hong Kong l-a arestat duminică pe jurnalistul Fung Wai-kong pe aeroport, când se pregătea să plece din țară. E al șaptelea membru al conducerii de la Apple Daily care e arestat.

Anterior au fost arestați editorialistul șef al ziarului și alți cinci responsabili, între care și redactorul șef Ryan Law și directorul executiv Cheung Kim-hung. Proprietarul Jimmy Lai e și el după gratii. Poliția din Hong Kong a declarat că a făcut arestarea pe baza acuzației de „conspirație pentru a complota cu forțe străine pentru a periclita securitatea națională”, se arată în editorialul publicat în The Washington Post.

Ce fapte au comis acești jurnaliști? Tot de cuvinte e vorba: au scris și au difuzat articole și clipuri care nu le-au convenit autorităților. China nu a specificat ce anume a fost în neregulă, dar alți jurnaliști amintesc de articole despre noua lege draconică de securitate națională impusă Hong Kongului anul trecut și de sancțiunile din străinătate impuse în urma reprimării protestelor și liberei exprimări de către China.

Inspirându-se din Orwell, China a zdrobit dreptul la presă liberă și la liberă exprimare în Hong Kong și a scos în afara legii jurnalismul care relata despre eliminarea acestor drepturi și despre reacția lumii la ea. Pierderea tabloidului Apple Daily, cu un tiraj de 600.000 de exemplare și un sfert de secol de tradiție de apărare acerbă a democrației, deschide brutal o gaură imensă în țesutul a ceea ce reprezenta Hong Kongul cândva: liberă exprimare, piață liberă și stat de drept.

China s-a angajat să protejeze valorile Hong Kongului după preluarea lui în 1997 de la Regatul Unit; acum toată lumea poate vedea cât valorează o promisiune a Partidului Comunist Chinez.

O certitudine în privința arestării jurnaliștilor este că ea va avea un grav efect de timorare, care de altfel a și apărut, aproape instantaneu. Stand News, un site de știri popular înființat în urma apariției mișcării de protest pro-democrație din 2014, a anunțat o serie de măsuri defensive, între care ștergerea unor articole de blog, comentarii și contribuții ale cititorilor.

Concomitent însă, publicația a promis că nu va capitula. Asociația Jurnaliștilor din Hong Kong a declarat că „libera exprimare și libertatea presei sunt valori fundamentale ale Hong Kongului. Dacă până și scrierile intelighenției nu pot fi tolerate, va fi dificil ca Hong Kongul să mai fie privit ca un oraș internațional”.

Conducătorul chinez Xi Jinping a distrus libertățile Hong Kongului cu o viteză și o forță mai mari decât ar fi crezut oricine că e posibil. Apple Daily a încetat să mai fie publicat pe 24 iunie, după 26 de ani. Însă dl Xi ar putea constata că e mult mai ușor să arunci oameni după gratii decât să le înăbuși cuvintele și ideile.

Sursă foto: BBC