Pe langa aceste societati, in Top 10 dupa valoarea tranzactiilor se mai afla Alro Slatina si doua reprezentante ale sectorului farmaceutic: Terapia Cluj-Napoca si Antibiotice Iasi; din valoarea totala de 524,7 miliarde lei realizata pe piata Regular, primele zece societati au realizat peste 80%, adica 421,4 miliarde lei.
In primul semestru al acestui an s-a raportat incheierea a patru oferte publice: una de vanzare pentru Upsom Ocna Mures, in valoare de 18,3 miliarde lei si trei de cumparare, pentru Electrocontact Botosani, Electroaparataj si Electrotehnica Bucuresti, in valoare totala de 23,5 miliarde lei.
Se remarca valoarea ridicata a tranzactiilor raportate pe piata Deal, cu actiunile a 16 emitenti. Din valoarea totala de peste 1.501 miliarde lei, 96,4% s-a datorat transferurilor realizate cu actiunile Alro Slatina, in urma carora s-au produs schimbari importante in structura actionariatului. Societatea comerciala Marco Acquisition Ltd. a fost raportata cu o detinere de 18,11% din actiunile Alro; Marco Aquisition este persoana implicata cu S.C. Conef S.A. din Bucuresti, care detine 21.998.657 actiuni, reprezentand 13,88% din capitalul social al Alro.
Casa de comert cu produse metalurgice neferoase, Marco Acquisition Ltd. a lansat, in perioada 22.06 – 11.07.2001, o oferta publica de cumparare pentru 21.057.359 actiuni emise de Alro S.A., reprezentand 13,29% din capitalul social al societatii, restul actiunilor (86.704.925 actiuni, adica 54,72%) fiind detinute de APAPS (fostul FPS).
Conform datelor furnizate de Bursa de Valori Bucuresti, in trei din primele cinci luni ale acestui an, tranzactiile de cumparare si de vanzare ale persoanelor nerezidente au fost mai reduse fata de perioada corespunzatoare din anul 2000 si doar in februarie si in mai situatia a fost invers, datorita tranzactiilor cu actiunile Alro Slatina.
Indicele BET, care monitorizeaza evolutia pretului de tranzactionare pentru zece din societatile cotate la categoria I, a inregistrat in primul semestru din 2001 o apreciere de 19%, foarte aproape de valoarea similara din anul 2000, de 20%. O evolutie mult mai slaba a inregistrat indicele BET C (care reflecta evolutia societatilor cotate la Bursa, mai putin SIF-urile), cu o apreciere de numai un procent in perioada analizata, fata de patru procente in anul precedent.
Pretul de tranzactionare pentru societatile de investitii financiare (SIF), monitorizat de indicele BET FI, a urcat, fata de inceputul anului, cu 9,7%, in crestere usoara fata de dinamica din perioada similara din anul 2000, care a fost de 7,7%. Dividendele substantiale acordate de aceste societati au determinat insa obtinerea de randamente mult mai mari ale investitiei in actiunile emise de SIF-uri. Este de asteptat o evolutie buna a pretului si in perioada urmatoare, avand in vedere rezultatele financiare aferente primelor cinci luni ale acestui an. Astfel, profitul net raportat este mai mare cu procente cuprinse intre 50,6% (pentru SIF Oltenia) si 120,6% (in cazul SIF Banat Crisana), fata de valorile aferente primelor cinci luni din 2000.
Daca in primul semestru din 2000 capitalizarea bursiera a crescut cu 16%, intrarea, la jumatatea lunii ianuarie 2001, la tranzactionare a actiunilor emise de Banca Romana pentru Dezvoltare Groupe SociA
Numai zece companii conteaza la Bursa
12 iulie 2001, 12:00
Ultima modificare în 12 iulie 2001, 15:00
Pe langa aceste societati, in Top 10 dupa valoarea tranzactiilor se mai afla Alro Slatina si doua reprezentante ale sectorului farmaceutic: Terapia Cluj-Napoca si Antibiotice Iasi; din valoarea totala de 524,7 miliarde lei realizata pe piata Regular, primele zece societati au realizat peste 80%, adica 421,4 miliarde lei.In primul semestru al acestui an s-a raportat incheierea a patru oferte publice: una de vanzare pentru Upsom Ocna Mures, in valoare de 18,3 miliarde lei si trei de cumparare, pen
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- La vanatoare de joburi pe o piata a muncii in recesiune
- Camera Americana de Comert in Romania s-a relansat in forta
- In orasul natal al guvernatorului BNR nu sunt bancomate
- CNVM sparge piata Rasdaq
- Noi restaurante McDonalds
- Pensiile nu mai sunt ciuntite, dar nici nu cresc
- Toata floarea cea vestita a dat mana cu Tuca
- Italienii de la Fibrex dau fiori reci salariatilor
- Internetul disecat site cu site
- SUA au plasat in Romania 1.750 milioane de dolari