Mai multe persoane au murit în Republica Cehă în 2021 decât în orice alt an de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit cifrelor publicate marţi şi care evidenţiază bilanţul pandemiei de coronavirus, relatează DPA.

Numărul de decese în creștere cu 8% în 2021

Peste 139.600 de decese au fost înregistrate anul trecut, o creştere de 8% faţă de 2020, când COVID-19 a început să facă ravagii şi să perturbe viaţa zilnică în întreaga lume.

Grupa de vârstă între 55 şi 74 de ani este cea mai semnificativă în cifrele deceselor, a anunţat Biroul de Statistică ceh.

Lunile cu cea mai ridicată rată a mortalităţii comparativ cu cei cinci ani înaintea pandemiei au fost ianuarie, februarie, martie, noiembrie şi decembrie. În general, au murit mai mulţi bărbaţi decât femei, arată datele. La apogeul celui de-al treilea val, în martie 2021, Cehia a impus un lockdown dur ce a inclus restricţii de circulaţie. Unii experţi au criticat măsura ca fiind impusă prea târziu.

În ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19, ţara este încă în urma statelor din vestul UE. În prezent, 63,2% din populaţie este considerată complet vaccinată. Aproximativ o treime din populaţie a primit de asemenea şi doza booster.

Care este situația în România

Un număr record de 40.018 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 19.887 mai mult decât în ziua anterioară, fiind efectuate peste 122.000 de teste, a informat, marţi, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Până acum, cele mai multe infectări înregistrate într-o zi în România de la începutul pandemiei au fost pe 26 ianuarie – 34.255 de cazuri.

Dintre cazurile noi, 4.123 sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În ceea ce privește decesele, un număr de 97 de decese la pacienţi infectaţi cu noul coronavirus – 56 bărbaţi şi 41 femei – au fost raportate în ultimele 24 de ore, dintre care două anterioare intervalului de referinţă, a mai informat, marţi, GCS.

Persoanele decedate erau internate în spitale din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea şi Municipiul Bucureşti.