Fug pe capete din calea războiului. Un număr record de refugiați a fost înregistrat în doar o săptămână, de când Rusia a invadat Ucraina. Cifrele oficiale venite de la ONU indică o cifră nemaivăzută de persoane care au preferat să plece în țările vecine.
Un milion de persoane au fugit din Ucraina în țările vecine într-o săptămână, au anunțat reprezentanții ONU, citați de Reuters. Șeful agenției ONU pentru refugiați a anunțat pe Twitter că un milion de persoane au fugit din Ucraina într-o săptămână de la invadarea țării de către Rusia.
„În doar șapte zile am asistat la exodul unui milion de refugiați din Ucraina către țările vecine”, susține Filippo Grandi.
„Pentru multe alte milioane, în interiorul Ucrainei, este timpul ca armele să tacă, pentru ca asistența umanitară salvatoare să poată fi oferită”, a adăugat acesta.
Organizația Națiunilor Unite a organizat recent o sesiune de urgență, în urma tensiunilor militare provocate de Rusia. În cadrul acesteia, rezoluția prin care este condamnată invazia din Ucraina a primit o susținere majoritară iar ONU a cerut retragerea imediată a armatei. Un număr de 141 de membri au votat în favoarea rezoluției, dintr-un total de 193. Simultan, 35 s-au abținut iar 5 au votat împotrivă. Țările care au susținut Rusia au fost Coreea de Nord, Siria, Eritreea și Belarus.
Rezoluția ONU care condamnă invazia din Ucraina
Rezoluția, care a fost inițiată de 94 de țări, susține că ONU „deplânge în termenii cei mai fermi agresiunea Rusiei împotriva Ucraina”. Totodată, aceasta cere ca Rusia să „înceteze imediat folosirea forței împotriva Ucrainei și să retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare” din Ucraina.
Trebuie menționat că rezoluția nu are consecințe legale. Totuși, ea reprezintă o expresie directă a atitudinilor la nivel global în ce privește agresiunea rusească și va întări presiunile pe Moscova și aliatul acesteia, Belarus.
Decizie importantă a României în privința refugiaților
În ceea ce privește refugiații, presa internațională scrie că multe dintre persoanele care au fugit până acum din Ucraina ar avea familii sau prieteni la care pot sta şi, mai presus de orice, mijloace de a pleca. Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați este îngrijorat pentru ceilalţi, care sunt mai puţini norocoşi, şi a precizat că aceştia vor avea cu siguranţă nevoie de ajutor în zilele şi săptămânile viitoare, subliniind că invazia Rusiei a dus la strămutarea unui milion de persoane în interiorul Ucrainei.
În ceea ce privește România, premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară o întâlnire cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cei doi oficiali au discutat despre situația din Ucraina, dar și despre criza refugiaților. Mai exact, șeful Executivului a vorbit despre acţiunile României în ceea ce priveşte refugiaţii, subliniind astfel interesul pentru accesul la instrumentele europene destinate refugiaţilor, precum şi necesitatea continuării sprijinului Comisiei Europene şi al partenerilor europeni pentru Republica Moldova.