Traditia educarii tinerilor in scoli superioare cu internat pentru admiterea la facultati americane de renume este cunoscuta inca din 1796. Pregatirea elitei americane si mondiale in astfel de colegii nu a insemnat, nici pe departe o economie in bugetul familiei tinerilor studenti, dar a eliminat din start sistemul „meditatiilor” particulare atat de cunoscute in ultimul secol in Romania.
Majoritatea scolilor pregatitoare americane sunt recunoscute pentru rata foarte mare de acceptare in universitatile „Ivy League”, institutii de invatamant superior cu renume mondial, printre care se numara Columbia, Yale, Harvard, U. Penn, etc. Orice elev, american sau din oricare alta parte a lumii, care a urmat cel putin opt ani de invatamant se poate inscrie la o astfel de scoala. Majoritatea institutiilor admit elevii la „Freshman” (clasa a 9-a), dar la fel de bine, in functie de nivelul de cunostinte recunoscut (prin sistemul de credite), se pot inscrie si in clasa a 10-a (Sophomore), clasa a 11-a (Junior) sau a 12-a (Senior). Unele institutii au un an in plus (clasa a 13-a), unde exista un numar limitat de locuri numai pentru pregatirea speciala a celor care intentioneaza sa dea examen de admitere la una dintre universitatile americane din top.
Scolile pregatitoare sunt apreciate nu numai pentru calitatea deosebita a profesorilor, majoritatea avand titlul de doctori, dar si pentru diversitatea cursurilor – mai mult de 300 de programe de-a lungul a patru ani de studii. Campusurile lor beneficiaza de dotari adecvate pentru activitati sportive, culturale, divertisment etc. Majoritatea acestor institutii de invatamant sunt mixte, dar si speciale, numai pentru baieti sau fete, bazate pe anumite religii (catolice, protestante, evreiesti). Unele dintre ele au chiar profil militar. Educarea se face, in unele dintre ele, in regim foarte strict, iar in altele, in regim foarte liberal. Diversitatea contribuie la posibilitatea alegerii de catre tineri a celui mai potrivit sistem de educare.

Cine poate intra intr-o scoala pregatitoare?

Admiterea intr-un colegiu de pregatire este competitiva si destul de complicata. Costul total al unui an de studiu variaza intre 16.000 de dolari si 25.000, insumand pregatirea propriu-zisa, cartile de studiu, cazarea, masa si asigurarea. Chiar daca este un pret mare si pentru un american, el este ceva mai ieftin decat la „pensiunile” elvetiene sau cel de la scolile particulare din Anglia. Un eventual suport financiar este posibil numai pentru cetatenii americani. De aceea, este recomandabil pentru toti cei care doresc sa candideze la un astfel de sistem de pregatire sa se inscrie in Programul de Admitere Garantata unde, dupa cum indica si numele, se garanteaza intrarea in cel putin una dintre cele trei scoli selectate.

Absolventii straini au locuri de munca sigure
· Durata studiilor este de 4 ani.
· Studiile incep la sfarsitul lunii august sau ianuarie.
· Teste standardizate obligatorii: SAT I & II sau ACT (depinde de facultate) si TOEFL;
· Dosarele de admitere pentru scolile de elita trebuie completate pana in decembrie 2002 pentru cursurile care debuteaza in septembrie 2003.
· Costul studiilor variaza intre 15.000 si 30.000 dolari/an. Pentru studentii cu aptitudini sportive deosebite se ofera burse suplimentare.
· Programele universitare canadiene sunt cu 15% mai ieftine decat cele americane.
· Rata de somaj printre studentii straini cu studii universitare este de 0,6%.

Programul de Admitere Garantata in scolile pregatitoare americane

Programul de Admitere in Universitatile Americane (AUAP) este cea mai importanta organizatie de consiliere a candidatilor straini la studii universitare in Statele Unite ale Americii. AUAP asigura:
1) Selectarea a trei scoli pregatitoare conform capacitatii academice si intereselor studentului, dorintei si bugetului familiei.
2) Supravegherea de catre un consilier senior de admitere AUAP pe parcursul intregului proces al candidaturii.
3) Inregistrarea si plata testelor daca sunt necesare (unele scoli cer teste, unele nu).
4) Evaluarea foii matricole si a diplomei de catre un membru al Asociatiei Americane a Secretarilor Universitari si a Functionarilor Procesului de Admitere (AACRAO), a notelor elevului si a fotocopiilor acestora.
5) Traducerea documentelor necesare din franceza, italiana, germana. Cost suplimentar pentru alte limbi.
6) Atestarea si legalizarea tuturor documentelor.
7) Corectarea eseurilor si scrisorilor de recomandare.
8) Contacte personale si saptamanale cu membrii AACRAO, pentru a promova candidatura copiilor.
9) Sfaturi pentru vizite, interviuri si obtinerea vizei.

Harvard este detronat de New York University

AUAP publica in fiecare an singurul clasament al universitatilor americane pentru studentii care vin sa invete in America.
Metodologia care sta la baza acestui clasament: 33% reprezinta imaginea universitatii, restul este reprezentat de scorurile obtinute la testele stadardizate si rata acceptarii pentru candidatii internationali.
1. New York University (New York)
2. Columbia University (New York)
3. Harvard University (Massachusetts)
4. Cornell University (New York)
5. Stanford University (California)
6. MIT ( Massachusetts Institute of Technology, Massachusetts)
7. Yale (Connecticut)
8. University of Pennsylvania (Pennsylvania)
9. Penn State University (Pennsylvania)
10. Middlebury (Liberal Art College, Vermont)
11. UCLA (University of California at Los Angeles, California)
12. University of California – Berkeley (California)
13. California Technology (California)
14. 14.Georgetown University (District of Columbia – Washington DC)
15. Duke University (North Carolina)
16. Dartmouth College (New Hampshire)
17. University of Notre Dame (Indiana)
18. Davidson (Liberal Art CollegeNorth, Carolina)
19. University of Michigan (Michigan)
20. Rice University (Texas)

Sursa: Clasamentul universitatilor pentru studentii straini – AUAP 2003

Diplomele ce pot fi obtinute in America:

1. BA/AB: Bachelor of Arts
2. BAEd: Bachelor of Arts in Education
3. BM: Bachelor of Medicine
4. LLB/BL: Bachelor of Law
5. BSc/BS: Bachelor of Science

Costurile serviciilor pentru admiterea la o scoala pregatitoare

Taxa standard: 1.650 dolari USD
Taxa speciala: 2.000 dolari USD: include plata testelor si cele 4 taxe de candidatura; selecteaza 4 scoli pregatitoare; ajuta candidatul pe parcursul aplicarii si garanteaza admiterea (garantia returnarii banilor); asigura evaluarea notelor la standardele americane (normele AACRAO), corectarile eseurilor, selectarea scrisorilor de recomandare, pregatirea pentru interviurile efectuate in vederea sponsorizarii vizei.
Informa}ii suplimentare: Barna Educational Centre, BucureSti,
tel: 321.13.53, 093-50.16.42, cdeak@itcnet.ro.