Departamentul Muncii din Statele Unite ale Americii a anunțat vineri că rata anuală a șomajului a ajuns, în luna aprilie, la un nivel record de 14,7%.
În martie, rata anuală a inflației era de doar 4,4%, dar efectele epidemiei de COVID-19 abia începeau să se resimtă la nivelul economiei americane.
Între timp, peste 20 de milioane de americani și-au pierdut locul de muncă în luna aprilie, un nivel record într-un timp atât de scurt, care relevă dimensiunea crizei economice cu care se confruntă SUA, pe fondul pandemiei de coronavirus.
Două scenarii
Pentru comparație, măsurile pe care Rezerva Federală a SUA le-a adoptat în ultimii ani, pentru injectarea de lichiditate în economie și stimularea creării de noi locuri de muncă, vizau atingerea unei rate anuale a șomajului, considerată acceptabilă, de 6,6%.
În noiembrie 2019, rata șomajului ajunsese în SUA, ca urmare a implementării măsurilor de relansare cantitativă, la un minim istoric de 3,5%.
Dezbaterea care se face în acest moment între economiștii din SUA este dacă rata anuală a șomajului va ajunge, pe parcursul lui 2020, la 15% – un nivel cu mult mai rău decât cel atins în timpul crizei financiare din 2008, sau, în scenariul cu adevărat pesimist, rata șomajului va înregistra noi recorduri negative, de peste 30%.
Trebuie menționat că cea mai ridicată rată a șomajului înregistrată în SUA a fost de 24,9%, în 1933, în timpul Marii Depresiuni.
Se așteaptă recorduri negative istorice
Iar în timpul recesiunii brutale din 2008 și 2009, ce a urmat crizei financiare, rata șomajului a atins un vârf de 10%.
Pandemia ar putea duce însă rata șomajului la noi recorduri istorice, având în vedere că pragul de 15% a fost deja aproape atins, în aprilie.
Economiștii de la Rezerva Federală din St. Louis au avertizat că 47 de milioane de oameni ar putea rămâne fără slujbe în SUA și că rata șomajului ar putea depăși orice recorduri, ajungând la 32% cel mai târziu în toamna acestui an.
În consecință, criza economică și deprecierea standardului de trai al populației ar putea fi chiar mai grave decât dezastrul consemnat de Marea Depresiune din anii ’30.
Este deja anunțată recesiunea
Economia americană a scăzut cu 4,8% în primul trimestru. Este prima evoluție negativă a PIB înregistrată de la declinul cu 1,1% consemnat în primul trimestru al lui 2014.
În același timp, este cea mai proastă performanță trimestrială a PIB, de la prăbușirea de minus 8,4% înregistrată în ultimul trimestru din 2008, în timpul celei mai grave crize financiare cu care s-au confruntat SUA.
Cei mai mulți dintre economiștii americani anunță deja intrarea în recesiune, deși tehnic este nevoie de două trimestre consecutive cu evoluție negativă a economiei.
Ei sunt însă aproape unanim de acord că datele consemnate pentru primul trimestru includ doar câteva săptămâni de închidere a economiei, pe fondul pandemiei de coronavirus, iar adevărata prăbușire se va vedea abia în al doilea trimestru al lui 2020.