Numărătoare confuză în registrul taxelor şi impozitelor

După nouă luni, Ministerul Finanţelor a reuşit să numere taxele şi impozitele, pierzånd multe pe drum, astfel încåt situaţia din noul registru să dea bine pe hårtie. Inventarierea taxelor şi impozitelor din Romånia a durat la fel de mult cåt aducerea pe lume a unui copil: în noiembrie 2007 a apărut un proiect de ordin pentru înfiinţarea unei comisii de inventariere a taxelor parafiscale, iar registrul impozitelor a fost făcut public abia la sfå

După nouă luni, Ministerul Finanţelor a reuşit să numere taxele şi impozitele, pierzånd multe pe drum, astfel încåt situaţia din noul registru să dea bine pe hårtie.

Inventarierea taxelor şi impozitelor din Romånia a durat la fel de mult cåt aducerea pe lume a unui copil: în noiembrie 2007 a apărut un proiect de ordin pentru înfiinţarea unei comisii de inventariere a taxelor parafiscale, iar registrul impozitelor a fost făcut public abia la sfårşitul săptămånii trecute, după nouă luni. Registrul poate fi accesat pe pagina de internet a Ministerului Economiei şi Finanţelor – www.mefromania.ro.

În registru au fost incluse 115 taxe parafiscale. S-ar putea zice că funcţionarii se pot lăuda cu depăşirea planului la reducerea parafiscalităţii. În luna mai, ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, anunţa că s-au anulat 107 taxe parafiscale, dintr-un total de 385. Diferenţa dintre cifrele avansate de minister, în mai, şi cele mult mai mici din prezent nu înseamnă, însă, că un număr mare de taxe a fost eliminat. Realizările sunt doar pe hårtie. În luna mai a acestui an, Capital a inventariat 305 taxe, impozite şi acte normative – instituite prin 2.500 de acte normative – care sunt încă în vigoare.

Însă, în registrul de la Ministerul Finanţelor, acestea au fost grupate şi regrupate astfel încåt să dea bine pe hårtie.

De exemplu, dacă vreţi să aflaţi ce taxe trebuie să plătiţi şi unde pentru a vă schimba buletinul, din registrul taxelor nu veţi găsi decåt „tarife din domeniul evidenţei populaţiei“. Nici vorbă de taxa de 6 lei, nici de timbrul fiscal de un leu.

La fel stau lucrurile şi în cazul întreprinzătorilor. Dacă aceştia doresc să ştie ce taxe de mediu datorează statului, în registru nu vor găsi nimic despre taxa pentru ambalaje, pentru materiale periculoase, pentru cauciucuri, pentru deşeurile produse de persoanele juridice. Există doar „taxa de poluare“, care dă mai bine la numărătoare.

Diferenţa este explicată de „definiţia“ taxelor parafiscale. Ministrul economiei susţine că nu au fost luate în calcul şi taxele percepute de instituţii publice pentru servicii prestate, care ar putea fi obţinute şi de mediul privat. De exemplu, nu sunt cuprinse tarifele Inspecţiei de Stat şi pentru Controlul Cazanelor sau cele ale Biroului de Metrologie Legală, unde trebuie să cotizeze firmele care vor să pună pe piaţă centrale termice, respectiv ceasuri în schimbul unor omologări şi certificări.

Potrivit informaţiilor din registrul fiscal, agricultura deţine recordul ca număr de taxe: cu 34 de astfel de dări din totalul de 115. La polul opus, în sistemul de învăţămånt, n-a fost inventariată decåt o taxă – cea de echivalare a diplomelor. La fel, din listele de zeci de pagini cu redevenţe s-au sintetizat doar „două intrări“ în registru: redevenţe petroliere şi redevenţe miniere.

Finanţiştii scriu lucruri trăznite

În registrul taxelor au scăpat o serie de impozite trăsnite, în timp ce altele au fost ascunse în formulări de genul „alte taxe şi tarife“.

Din råndul celor care au scăpat de filtre, enumerăm: tarifele pentru căutarea informaţiilor privind mediu, tariful de imprimare formular, tarif pentru susţinerea probelor de calificare a tineretului… cabalin, tariful OFM pentru ora fizică muncitor sau comisionul pentru efectuarea de reţineri din pensii.

Din lista tarifelor trăznite identificate de Capital, dar care nu apar în registru enumerăm: timbrul hipic, taxa pe apa meteorică, taxa de acces la drum, taxa pe culturile de sfeclă, taxa pentru autorizarea lucrătorilor din centralele nucleare sau timbrul hipic plătit anual de proprietarii de cai.

Reprezentanţii Ministerul de finanţe susţin că realizarea acestui registru fiscal n-a avut ca obiectiv principal informarea publicului asupra parafiscalităţii, ci a fost doar un prim pas în adoptarea unor acte normative care să îngreuneze inventarea de noi impozite.

«Au fost excluse taxele solicitate pentru un serviciu furnizat de stat şi care ar putea fi realizat şi de mediul privat, cum ar fi taxele poştale.»
Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor

115 taxe şi impozite parafiscale au fost inventariate de Ministerul Finanţelor. Există însă autorităţi şi agenţii care percep sute de taxe