Lansarea va avea loc de pe rampa Space Launch Complex 41 (SLC-41) din cadrul bazei aeriene de la Cape Canaveral, Florida, în cadrul unei ferestre temporare de 2 ore, cu începere de la ora 11:50 GMT, scrie space.com

Racheta şi roverul cântăresc 820.000 de kilograme

Racheta Atlas V a fost scoasă din hangarul de asamblare (Vehicle Integration Facility – VIF) marţi, la ora 14:00 GMT şi a fost transportată pe distanţa de 548 de metri până la rampa de lansare, călătorie care a durat 40 de minute.

Împreună, racheta şi roverul Perseverance cântăresc 820.000 de kilograme, iar lungimea rachetei este de 60 de metri.

Călătoria roverului Perseverance spre Marte va dura aproape 7 luni, iar punctul său culminant va fi asolizarea în siguranţă a robotului de dimensiunea unui automobil în locaţia aleasă, Craterul Jezero, la 18 februarie 2021.

Activitatea roverului pe Marte

În cazul în care totul va merge bine, roverul va fi activ cel puţin 1 an la suprafaţa lui Marte, adică aproape doi ani pe Pământ. Acesta va explora o veche deltă a unui râu din interiorul acestui crater. În acest loc se află şi albia unui străvechi lac marţian ce avea dimensiunile apropiate de Lacul Tahoe, aflat la graniţa dintre California şi Nevada. Această fostă deltă este considerată unul dintre cele mai potrivite locaţii pentru a căuta eventualele urme ale vieţii pe Marte.

Cercetătorii NASA nu se aşteaptă să găsească oase, cochilii sau alte fosile, ci caută eventuale urme lăsate de organisme unicelulare ce ar fi putut trăi în această regiune în urmă cu miliarde de ani.

NASA şi reprezentanţii ULA (compania producătoare a rachetei) au efectuat luni o ultimă verificare a rachetei şi au ajuns la concluzia că acesta este gata pentru lansare, după cum a anunţat marţi la o conferinţă de presă administratorul NASA, Jim Bridenstine.

Să nu clipiţi

„Să nu clipiţi (dacă urmăriţi lansarea)”, a avertizat în aceeaşi conferinţă de presă CEO-ul ULA, Tory Bruno, pentru că racheta transportă o încărcătură foarte uşoară faţă de capacitatea ei de tracţiune şi pur şi simplu „va ţâşni de pe rampa de lansare”.

Pregătirile de lansare au început încă din data de 7 iulie, atunci când roverul, precum şi un mic elicopter botezat Ingenuity, au fost încărcate şi asigurate în conul din vârful rachetei Atlas V. În cadrul acestei misiuni, Ingenuity ar putea deveni primul elicopter care zboară în atmosfera unei alte planete. Elicopterul va călători spre Marte ataşat de puntea roverului Perseverance.

Apoi, inginerii NASA au petrecut două săptămâni pentru a se asigura că roverul şi elicopterul sunt bine fixaţi în conul din vârful rachetei. În cele din urmă, la 22 iulie, a fost instalată şi sursa de energie a roverului, un generator nuclear denumit MMRTG. Acest generator funcţionează transformând căldura degajată din procesul de descompunere radioactivă în energie electrică.

Roverul transportă o gamă sofisticată de instrumente ştiinţifice – dintre care peste 20 de camere video şi 2 microfoane ambientale ce vor înregistra sunetele de pe Marte. Datorită bagajului său super high-tech, roverul Perseverance va intra în istoria cercetărilor spaţiale drept cel mai avansat explorator robotic lansat până acum.de NASA.

Pe lângă realizarea unei serii de experimente ştiinţifice la faţa locului, roverul Perseverance va culege şi mostre de roci, praf şi sol marţian ce vor fi aduse pe Pământ pentru a fi studiate în cadrul unei misiuni viitoare.