Documente inedite, povești secrete, reportaje de senzație care-ți prezintă istoria în adevărata ei lumină! Sunt ingredientele care nu lipsesc din noul număr al revistei care te așteaptă la toate punctele de difuzare a presei și online pe agroramag.ro

Ca subiect de deschidere pe copertă, punem la dispoziția românilor un document istoric, prezentat pentru prima dată în presa din România: dosarul morții generalului Vasile Milea. În 22 decembrie 1989, ajuns în ultima zi a existenței sale, regimul comunist din România i-a anunțat moartea, acuzându-l că ar fi fost un trădător odios și fără nici un fel de scrupule. Dar, tot atunci, imediat după fuga precipitată a cuplului Ceaușescu, puterea nou instalată la București l-a ridicat la rangul de erou național, rang cu care este onorat și acum, în zilele noastre. Oricât ar părea de ciudat, este vorba despre unul și același personaj: generalul colonel Vasile Milea, ultimul ministru comunist al Apărării Naționale. Moartea sa este considerată, chiar și acum, după trei decenii, una dintre enigmele Revoluției iar tu ai ocazia să descoperi povestea sa adevărată.

Un alt document senzațional pe care ai ocazia să îl vezi în original, odată cu achiziționarea revistei, este o notă a generalului Iulian Vlad care dezvăluie amestecul URSS, al Iugoslaviei și Ungariei în Revoluția din România. Serialul de selecții din însemnările de la Jilava ale generalului Iulian N. Vlad se încheie cu o evaluare sintetică, dar cuprinzătoare și elocventă, a situației operative de securitate din a doua jumătate a anului 1989, din care transpare pregătirea unui teatru de operații vizând Transilvania, putându-se face o legătură cu Declarația de la Budapesta din 16 iunie 1989, precum și cu revendicarea fățișă de către liderii de la Budapesta și Belgrad, în ultimele întrevederi avute cu Nicolae Ceaușescu, a Transilvaniei, respectiv a Banatului.

Nu în ultimul rând, descoperă totul despre Operațiunea Infektion, campania de dezinformare prin care rușiiau dat vina pe americani că au creat boala SIDA în laborator. Află și motivele pentru care într-un final, după patru ani de campanie internațională frenetică, Uniunea Sovietică renunță oficial la aceasă operațiune.

Alte subiecte interesante din acest număr: povestea tragică a fiicei lui Ștefan cel Mare, cine era ”Stalin al nostru” și cum s-a scris primul imn de stat al României comuniste, adevărul istoric care a inspirat o operă a lui Friedrich Schiller.

Citiți pe larg despre aceste subiecte și multe alte articole de senzație, achiziționând Evenimentul Istoric nr 23, de la punctele de difuzare a presei sau online pe www.agroramag.ro, în secțiunea Reviste!

Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente. Detalii aici: https://evz.ro/concurs-evenimentul-istoric-citeste-raspunde-castiga-7.html

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.