Datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) arată că ponderea adulţilor cu vârste cuprinse între 16-74 de ani din Uniunea Europeană care au utilizat zilnic internetul în cele trei luni de dinaintea realizării sondajului a crescut cu 15 puncte procentuale făcând o comparație între anul 2015 cu 2020, adică de la 65% la 80%.

Totodată, sursa citată precizează că în anul 2020, majoritatea regiunilor din norul şi vestul UE au raportat proporţii relativ ridicate de adulţi care au utilizat zilnic internetul, cea mai ridicată pondere a adulţilor care au utilizat zilnic internetul a fost în general înregistrată mai degrabă în rândul persoanelor care locuiau în oraşe decât a celor care trăiau în zonele rurale.

În ceea ce privește țările cu cea mai ridicată pondere a adulților care au utilizat zilnic internetul, potrivit Eurostat, este vorba despre regiunea Helsinki-Uusimaa din Finlanda, cu un procent de 96%, urmată de Hovedstaden din Danemarca, Stockholm în Suedia, ambele cu un procent de 95%, dar şi două regiuni din Danemarca: Syddanmark şi Midtjylland, ambele cu 94%.

România, printre țările cu cei mai puțini utilizatori adulți de internet 

La polul opus, cea mai scăzută pondere a adulţilor care au utilizat zilnic internetul a fost în regiunea Severozapaden din Bulgaria, cu un procent de 53%, urmată de regiunea Nord-Est din România, cu 55%, dar şi alte trei regiuni din Bulgaria: Severen tsentralen cu 55%, Yugoiztochen şi Yuzhen tsentralen, ambele cu 56%).

De menționat este faptul că în toată această perioadă, numărul utilizatorilor de internet a continuat să crească. Un studiu Global Digital, realizat de We Are Social şi Hootsuite în anul 2018 arăta că la acel moment, numărul utilizatorilor de internet din lume a depăşit pragul de 4 miliarde. Mai exact, potrivit sursei citate, numărul de internauţi a crescut cu aproape 250 de milioane în 2017.

În același timp, cercetarea realiazată în urmă cu trei ani mai arăta că 200 de milioane de oameni şi-au achiziţionat primul dispozitiv mobil în 2017, iar mai mult, două treimi dintre locuitorii planetei, adică 7,6 miliarde de persoane, aveau autnci  telefon mobil. Totodată, jumătate dintre dispozitivele mobile aflate în uz erau inteligente, se mai arată în analiză.

Odată cu creșterea utilizatorilor de internet a crescut și popularitatea rețelelor de socializare. Astfel, doar în 2019, aproape 3,2 miliarde de oameni foloseau lunar platformele de socializare precum Facebook, Instagram, WhatsApp sau Twitter.