Pandemia de coronavirus a avut și are în continuare un impact major atât din punct de vedere economic și sanitar, iar acest lucru se resimte în toate țările de pe glob. În Germania spre exemplu, numărul angajaților din industrie a scăzut semnificativ
Germania se confruntă cu o situație fără precedent. Potrivit datelor publicate marţi de Oficiul federal de statistică (Destatis), numărul angajaţilor germani în industria prelucrătoare a scăzut în 2020 pentru prima dată în ultimul deceniu, informează Dpa, citată de Agerpres.
Mai exact, se pare că în 2020, un an dominat de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), aproximativ 5,5 milioane de persoane lucrau în companii din industria prelucrătoare cu 50 sau mai mulţi angajaţi. Datele reprezintă un declin de 2,2% comparativ cu 2019, a precizat Destatis. Sunt incluşi în aceste statistici şi angajaţii care în prezent beneficiază de schema Kurzarbeit (program de lucru redus).
În ceea ce privește ultima scădere anuală, aceasta a fost înregistrată în 2010, când criza financiară a dus la un recul cu 2,4% al numărului de angajaţi din industria prelucrătoare.
Totodată, în ultima lună a anului trecut, a scăzut semnificativ numărul angajaţilor din industria de procesare şi producţia de metale (5,8%), sectorul ingineriei mecanice (4,5%) şi auto (3,2%). În schimb, a crescut numărul angajaţilor în industria chimică, cu 1,6%, faţă de decembrie 2019.
Germania caută soluții
Germania continuă să caute soluții. În acest context, marţi, ministrul Economiei, Peter Altmaier, se va întâlni cu reprezentanţi ai industriei pentru a discuta despre criza provocată de pandemie. Peste 40 de asociaţii reprezentând diverse ramuri ale industriei sunt invitate să participe la discuţii, inclusiv din cele mai afectate domenii: gastronomie, turism şi retail.
Totodată, în prima lună a anului 2021, rata şomajului, care măsoară raportul dintre numărul persoanelor fără loc de muncă şi populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 6% în Germania, similar cu nivelul din decembrie.
Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a anunţat recent că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât în ianuarie cu 41.000, până la cifra ajustată de 2,729 milioane.
În ceea ce privește estimările analiștilor, se pare că aceștia se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 6%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să urce cu 6.000.
„Piaţa forţei de muncă rămâne în ianuarie într-o situaţie robustă. Dar măsurile în vigoare pentru a stopa răspândirea pandemiei vor afecta nivelul angajărilor”, a apreciat Detlef Scheele, şeful Oficiului Federal pentru Muncă.
De menționat ete faptul că, din luna noiembrie, când s-au reintrodus restricţiile, numărul persoanelor incluse în schema Kurzarbeit (program de lucru redus) a crescut, ajungând la 2,26 milioane.