În 2022, numărul atacurilor hackerilor ruși a crescut cu 300%, comparativ cu 2020

Potrivit unui raport emis de Google, numărul atacurilor cibernetice din Rusia asupra statelor membre NATO a crescut cu 300% și cu 250% în Ucraina în 2022, comporativ cu numărul atacurilor cibernetice ale hackerilor ruși înregistrate în 2020.

„Operaţiunile cyber ale atacatorilor susţinuţi de guvernul rus au devenit tot mai puternice în timpul anului 2021, înainte de invazia rusă asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022. În 2022, Rusia şi-a amplificat ţintirea de utilizatori în Ucraina cu 250% în raport cu 2020. Ţintirea de utilizatori din ţări membre ale NATO a crescut cu peste 300% în timpul aceleiaşi perioade.

Este clar că (tehnologia) cyber va juca acum un rol integrat în conflictele armate viitoare, în sprijinul formelor tradiţionale de război”, notează raportul societăţii de securitate cibernetică Mandiant, preluată recent de Google Cloud pentru a fi integrată în Grupul de Analiză a Ameninţărilor (TAG).

Rusia a folosit tot arsenalul cyber de când a început războiul din Ucraina

Site-urile piratate, războiul informaţional, sabotarea unor infrastructuri critice, spionajul: tot arsenalul cyber a fost utilizat de cele două tabere de când a izbucnit conflictul armat din Europa de Est, însă fără a fi foarte vizibilă şi, deocamdată, fără a influenţa în mod decisiv luptele de pe câmpul de război.

„Hackerii pro-ruși au utilizat softuri rău intenţionate distrugătoare pentru a perturba şi degrada capacităţile militare şi guvernamentale ale Ucrainei. Am observat mai multe atacuri cibernetice distructive în Ucraina în timpul primelor luni ale lui 2022 decât în opt ani precedenţi”, scrie în acel raport.

Potrivit sursei citate anterior, Rusia a lansat atacuri cibernetice împotriva unor infrastructuri civile din Ucraina pentru a submina încrederea cetățenilor ucraineni în instalaţiile naţionale. Operațiunile Rusiei reprezintă un amestec de furt de date, distrugere şi contribuţie la operaţiuni de influenţă, fiind realizate inclusiv pentru a susţine acţiunile şi reputaţia Grupului Wagner.

Harta mondială a atacatorilor cyber a fost redesenată de războiul din Ucraina

Conform sursei citate anterior, harta mondială a atacatorilor cyber, adesea preocupaţi de câştiguri financiare, a fost redesenată de conflictul militar din Ucraina şi de mişcările geopolitice care au decurs de acolo. În plus, întreaga galaxie cyber din Europa de Est s-a schimbat treptat.

De exemplu, unele grupuri de hackeri au dispărut, iar altele au pierdut figuri importante, fără îndoială din cauza dezacordurilor asupra strategiilor pe care voiau să le aplice.

„Războiul i-a determinat pe atacatori, susţinuţi de guvernul chinez, să-şi întoarcă interesul spre ţinte ucrainene, occidentale şi europene, pentru a obţine informaţie despre conflict. Se amestecă liniile între atacurile motivate de câştiguri financiare şi cele susţinute de guvernele din Europa de Est.

Atacatorii cibernetici schimbă ţintele pentru a se alinia intereselor geopolitice regionale”, scrie în acel raport.