Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în primele şase luni a scăzut cu 18,8% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, la 23.864, potrivit Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, respectiv 1.652 autorizaţii, Centru şi Sud-Muntenia, câte 783 autorizaţii fiecare, şi Nord-Vest, 651 autorizaţii, se arată într-un comunicat al INS.

În iunie s-au eliberat 4.747 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 6,1% faţă de mai şi în scădere cu 22,6% faţă de aceeaşi lună din 2008. Dintre acestea, cea mai mare parte, respectiv 65,5% au fost în zona rurală, menţinându-se trendul din luna precedentă.

Astfel, în iunie s-au eliberat cu 1.390 mai puţine autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale decât în aceeaşi lună a anului precedent. Cele mai importante scăderi au fost în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, 351 autorizaţii, Sud-Est, 218 autorizaţii, Sud-Muntenia, 193 autorizaţii şi Nord-Vest, 49 autorizaţii.

Pentru clădiri nerezidenţiale, totalul actelor eliberate a fost de 820 de autorizaţii, cu 50 mai puţine decât în iunie 2008.

Faţă de mai, în iunie, s-a evidenţiat o tendinţă de creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în aproape toate regiunile de dezvoltare, cele mai importante înregistrându-se în Sud-Muntenia, unde au fost eliberate cu 178 autorizaţii mai multe, Nord-Est, cu 87 autorizaţii, Nord-Vest, cu 68 autorizaţii, şi Sud-Vest Oltenia, cu 61 autorizaţii.

Scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, unde au fost eliberate cu 170 mai puţine autorizaţii pentru construirea de clădiri rezidenţiale, şi Vest, cu 6 autorizaţii mai puţine.

SURSA: Mediafax