Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primele nouă luni ale anului a scăzut cu 20,4%, la 37.758, comparativ cu perioada similară din 2008, cele mai semnificative reduceri înregistrându-se în regiunile Bucureşti-Ilfov, Sud-Muntenia, Nord-Est şi Centru, potrivit Institului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în Bucureşti-Ilfov au fost eliberate cu 2.641 mai puţine autorizaţii, în Sud-Muntenia cu 1.469 autorizaţii, în Nord-Est cu 1424 autorizaţii şi în Centru cu 1.238 autorizaţii.

În septembrie, comparativ cu aceeaşi lună din anul trecut, numărul autorizaţiilor de construire a scăzut cu 23,4%, la 4.724 acte, evoluţie reflectată în toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante reduceri au fost în regiunile de dezvoltare Nord-Est (-385 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-265 autorizaţii), Centru (-195 autorizaţii), Sud-Muntenia (-188 autorizaţii) şi Sud-Vest Oltenia (-142 autorizaţii).

Cele mai multe autorizaţii din luna septembrie, respectiv 64,3%, au fost eliberate în zona rurală. Comparativ cu august, în septembrie, s-a consemnat o creştere uşoară, de 1,5%, a autorizaţiilor de construire eliberate.

Distribuţia în profil regional evidenţiază un avans al numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în patru regiuni de dezvoltare, respectiv Centru (+153 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+77 autorizaţii), Nord-Vest şi Sud-Est (+4 autorizaţii fiecare).

În celelalte regiuni de dezvoltare s-au înregistrat scăderi ale numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale.

SURSA: Mediafax