Numărul băncilor închise în SUA de la începutul anului a ajuns la 17

Numarul bancilor americane inchise in perioada crizei fianciare a ajuns la 17. Ultima institutie de creditare care s-a inchis este Freedom Bank din statul Florida.Banca avea active de 287 milioane dolari si depozite de 254 milioane. Fiind pe moarte, deja alte banci mai stabile vin sa ia ce se mai poate lua. Astfel, Fitfh Third Bancorp of Cincinnati va prelua depozitele si va cumpara active in valoare de 36 milioane de dolari.Banca nu este una mare, avand doar patru sucursale si lucrand mai mult

Numarul bancilor americane inchise in perioada crizei fianciare a ajuns la 17. Ultima institutie de creditare care s-a inchis este Freedom Bank din statul Florida.

Banca avea active de 287 milioane dolari si depozite de 254 milioane. Fiind pe moarte, deja alte banci mai stabile vin sa ia ce se mai poate lua. Astfel, Fitfh Third Bancorp of Cincinnati va prelua depozitele si va cumpara active in valoare de 36 milioane de dolari.

Banca nu este una mare, avand doar patru sucursale si lucrand mai mult cu companii. In mod normal, informatia nu ar fi ajuns la nivel national in SUA, fiind mai degraba de interes local, in statul Florida. Presa americana a devenit insa farte sensibila la fiecare banca ce isi inchide portile indiferent ce pondere are. Iar numarul bancilor inchise in acest an se apropie de 20. Ca un termen de referinta, numarul bancilor inchise din in perioada 2000-2007 a fost de zece.

In plus, se semnaleaza faptul ca exista deja un tipar al procedurilor de inchidere. Mai intai banca are probleme din cauza expunerii pe piata ipotecilor sub-prime sau nu poate colecta in intregime ratele la creditele ipotecare. Dupa ce anunta cateva trimestre pierderi imense, este nevoita sa declare falimentul, sau sa spere sa fie preluata. Salvatorul este fie statul (preponderent in Europa), fie o alta banca (preponderent in SUA). Celalalt scenariu de salvare implica fonduri guvernamentale menite sa mai stinga setea de bani din piata.

Pe hartie, toata lumea castiga. Deponentii devin clientii unei banci mai solide, acea banca isi intareste pozitia in piata, debitorii pot beneficia in unele cazuri de o reesalonare a datoriei, iar sefii bancii falimentare pot incasa, eventual, bonusuri.