Mesaj exploziv al fostului premier Victor Ponta, care arată că, în plină pandemie de coronavirus, Germania este cea care cere ajutor României, și nu invers, așa cum ar fi trebuit să se întâmple.
”România a efectuat puțin peste 10.000 de teste săptămâna trecută !
Știți dvs. de vreo cerere de ajutor a Guvernului României către Guvernul Germaniei ? Nu – că nu există!
În schimb Guvernul Germaniei a solicitat ajutorul Guvernului României – pentru facilitatea angajării muncitorilor sezonieri în Agricultură!
Dvs. ce părere aveți despre această situație?”, a scris liderul PRO România marți seară pe Facebook.
Raportările oficiale, greu de crezut
În plus, Ponta afirmă că, că dacă s-ar face mai multe teste, numărul infectaților depistați în România ar fi mult mai mare.
”Noi am rămas cu mentalitatea că dacă nu raportăm înseamnă că nu avem problema. Ba o avem! Cu cât facem mai multe teste…
SUA a trecut pe primul loc la numărul de bolnavi, dar știți de ce? Pentru că s-a apucat să testeze.
Oamenii foarte greu mai cred raportările oficiale. La Suceava, timp de o săptămână, s-a încercat să se pună capacul pe oală doar pentru că toți șefii, managerii de acolo erau de la PNL.
”Scapă cine poate”
Până la urmă au apărut și decese neraportate și au închis tot în Suceava și scapă cine poate”, acuzat Victor Ponta, marți, în direct la Antena 3.
Acuzele lui Victor Ponta vin în condițiile în care Germania a anunțat că relaxează condițiile pentru intrarea în țară a muncitorilor străini care vin sezonier pentru a lucra în agricultură, după ce, cu doar o săptămână înainte, anunțase restricții pentru a evita răspândirea coronavirusului.
Se estimează că anual vin în Germania circa 300.000 de lucrători sezonieri pentru muncile agricole, majoritatea fiind din Polonia, România și Bulgaria.
Diferență uriașă a capacității de testare
În același timp, laboratoarele germane au anunțat că au prelucrat săptămâna trecută 332.414 teste pentru depistarea cazurilor de COVID-19, cu 5,9% mai multe faţă de săptămâna anterioară.
În România deocamdată autoritățile își propun să ajungă la nivelul de 10.000 de teste realizate pe zi.
”Noi avem o capacitate limitată de diagnostic, avem maxim 2.000 de teste pe zi care se pot executa in Romania (…). Dacă vom ajunge să testăm 10.000 de persoane pe zi, situația s-ar putea îmbunătăți”, a declarat recent Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie.