În unităţile industriale specializate numărul de bovine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 27,3%, respectiv cu 28,5%. În luna august 2012, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a reprezentat 23,3% din totalul sacrificărilor de bovine.

În ceea ce priveşte numărul total de porcine sacrificate, acesta a crescut cu 3,1% în august, comparativ cu luna precedentă, iar greutatea lor în carcasă a scăzut cu 0,3%. Astfel, în august au fost sacrificaţi 328.000 de porci, iar greutatea în carcasă a ajuns la 25.990 tone. În luna august 2012, sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au reprezentat 93,9% din totalul porcinelor sacrificate, iar numărul animalelor sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 9,2%, respectiv cu 8,0%.

Potrivit INS, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 35,1% până la 335.000 capete, respectiv cu 34,9% ( 4.094 tone).

Tăierile în unităţile industriale specializate, care deţin o pondere de 6,9% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine au crescut atât numeric cât şi la greutatea în carcasă de 2,9 ori, respectiv de 2,8 ori.

Numărul total al păsărilor sacrificate a crescut cu 4,4%, iar greutatea în carcasă a acestora a scăzut cu 6,4%. În unităţile industriale specializate s-au realizat 89,6% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au crescut atât la numărul de păsări sacrificate cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 4,0%, respectiv cu 4,8%. În august 2012 au fost sacrificate 20,115 milioane de păsări, iar greutatea în carcasă a depăşit 28.042 tone.

Comparativ cu august 2011, numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 16,7%, respectiv cu 23,5%. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 16,7%, respectiv cu 22,0%. De asemenea, numărul total de porcine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 19,4%, respectiv cu 19,3%.Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 14,1%, respectiv cu 14,5%.

În ceea ce priveşte numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă, acestea au crescut cu 7,7%, respectiv cu 21,1%. Tăierile în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut de 2,2 ori, respectiv de 2,0 ori.

Numărul total al păsărilor sacrificate a crescut cu 6,3%, iar greutatea în carcasă a acestora a scăzut cu 3,6%. În unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri atât la numărul păsărilor sacrificate cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 8,0%, respectiv cu 6,4%.

În lunile analizate greutatea medie în carcasă la principalele specii de animale şi păsări, prezintă uşoare oscilaţii. În perioada august 2011 – august 2012, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă a animalelor sacrificate s-au înregistrat în lunile decembrie şi aprilie la porcine, respectiv la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte.
Creştere cu 1,9% a producţiei de lapte de vacă, în primele opt luni din 2012
În perioada 1-31 august 2012, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 11.607 tone (+1,9%), faţă de acelaşi interval din anul precedent.

Totodată, în aceeaşi perioadă, producţia a crescut la brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (88,7% din producţia totală de brânzeturi) – cu 3.405 tone (+8%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) – cu 2.313 tone (+2,3%) şi unt cu 50 tone (+0,8%).

Pe de altă parte, scăderi ale producţiei, în primele opt luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2011, s-au consemnat la producţia de: lapte de consum, cu 7.450 tone (-5,2%) şi smântână de consum, cu 538 tone (-1,8%).

Datele INS relevă faptul că, în luna august a.c., comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 7.177 tone (-8,7%). Dintre principalele produse lactate, cea mai mare scădere a producţiei s-a înregistrat la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele), cu 332 tone (-2,5%), urmat de brânzeturi, inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (85,9% din producţia totală de brânzeturi) cu 41 tone (-0,7%).

Creşterea semnificativă a producţiei, în luna august 2012, comparativ cu luna precedentă, poate fi menţionată la unt, cu 81 tone (+12,8%), smântâna de consum, cu 350 tone (+9,8%) şi lapte de consum, cu 1.160 tone (+9,1%).

De asemenea, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna august, cantitatea colectată de lapte de vacă la unităţile procesatoare a scăzut cu 8.362 tone (-10%), în timp ce producţia de lapte de consum s-a diminuat cu 1.977 tone (-12,4%).

În plus, cantitatea de unt realizată în luna august a.c., a fost aproximativ egală cu cea obţinută în luna august 2011, iar creşteri ale producţiei au avut loc la: lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) – cu 1.289 tone (+10,8%), brânzeturi, inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă, – cu 440 tone (+8%) şi smântâna de consum – cu 17 tone (+0,4%).

Sursa INS datelor o constituie Cercetarea statistică lunară privind producţia de lapte şi produse lactate (IND L), în conformitate cu Directiva Consiliului nr. 96/16/CE referitoare la producţia de lapte şi produse lactate.

Cercetarea statistică se adresează tuturor întreprinderilor care au activitate principală sau secundară Fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, iar datele se au fost colectate de la circa 400 operatori economici.
Sursa: Agerpres