Dacă după aderarea Bulgariei la UE în anul 2007, 326.000 de persoane au avut planuri de a părăsi ţara, 20 la sută dintre care pentru totdeauna, acum numărul emigranţilor potenţiali este de 456.000 de persoane, iar jumătate dintre aceştia vor să nu se mai întoarcă. Asta înseamnă că numărul celor care vor să emigreze pentru totdeauna este de aproximativ trei ori mai mare faţă de cel din urmă cu 4 ani.
Dorinţa să aibă un salariu şi un nivel de trai mai bun este principalul motiv pentru care bulgarii vor să emigreze. Ţările preferate pentru emigrare sunt Marea Britanie şi Germania, tot mai puţini aleg Grecia şi Spania, care au fost destinaţiile preferate în urmă cu patru ani. Polpularitatea Greciei şi Spaniei a scăzut după ce aceste ţări au fost afectate foarte puternic de criză, ceea ce a dus la creşterea şomajului şi diminuarea salariilor. Venitul lunar mediu al emigranţilor bulgari este de 896 euro, mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost de 810 euro. În anul 2007, emigranţii bulgari au trimis acasă 815 milioane de euro, în anul 2010 acestă sumă a crescut până la 1,280 miliarde de euro.
Potrivit rezultatelor aceluiaşi studiu, după începerea crizei financiare 450.000 de emigranţi bulgari s-au întors în ţară, dar majoritatea acestora afirmă că vor pleca imediat după ce situaţia va reveni la normal.