Numărul anunţurilor de bunuri executate silit se va dubla în 2013 comparativ cu anul trecut, când s-a înregistrat o creştere similară, reiese din statisticile realizate de Executari.COM.
Astfel, în 2013 numărul bunurilor executate silit va ajunge la peste 16.000. “Piaţa executărilor silite a crescut spectaculos în ultimii cinci ani de când a început criza, pe fondul miilor de falimente din industrie şi al celor peste o sută de mii de insolvenţe”, a declarat Elena Puică, directorul comercial al Executari.COM.
Anul trecut, valoarea totală a anunţurilor de bunuri executate silit, publicate pe Executari.COM, a fost de circa 208,5 milioane de euro, din care 180,7 milioane euro era valoarea imobilelor, 9,6 milioane de euro a fost reprezentată de auto-moto şi diferenţa de 18,2 milioane de euro a provenit din categoriile echipamente, utilaje şi altele.
“Remarcăm în ultima perioadă o creştere semnificativă a numărului de imobile şi aici includem: apartamente, case, vile, terenuri, case de vacanță, hoteluri şi chiar restaurante, urmate de autoturisme şi echipamente, dar şi de piese de mobilier, îmbrăcăminte, electronice sau electrocasnice”, a mai spus directorul comercial al Executari.COM.
În ceea ce priveşte finanţarea achiziţiilor de bunuri executate silit, există la ora actuală câteva bănci care oferă produse de creditare proprii, dar şi împrumuturi prin programul “Prima Casă”. Cei interesaţi să achiziţioneze un bun executat silit din surse proprii, dar şi din finanţare bancară, pot să opteze pentru varianta în care plătesc la început 50% din preţ, iar diferenţa va fi achitată timp de un an în rate egale.
“În concluzie, piaţă românească a executărilor silite oferă nenumărate oportunităţi şi sunt scoase la vânzare foarte multe bunuri care, mai devreme sau mai târziu, sunt sau vor fi tranzacţionate pentru a fi puse din nou în valoare”, a mai spus Elena Puică.
La nivel naţional, topul judeţelor cu cea mai mare pondere a bunurilor executate silit este condus de București, Cluj, Timișoara şi Vrancea. La polul opus, cu cele mai puţine licitaţii organizate, se afla judeţele Botoșani, Bihor, Maramureș, Satu Mare, Salaj şi Sibiu.